Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
polędwica wieprzowa
400-500 gramów
Marynata:
-
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
Musztarda stołowa Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
-
miód
1-1,5 łyżki
Sos:
-
Musztarda francuska Prymat
1-2 łyżki -
natka pietruszki
2 łyżki -
śmietana 30%
1 szklanka -
rosół z kury Kucharek
2 kostki -
Pieprz biały mielony Prymat
-
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
-
czosnek
1 ząbek -
masło klarowane
-
cebula
1 sztuka -
kapary całe Smak
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżkę musztardy, przyprawę do wieprzowiny, miód i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.
Siekamy delikatnie kapary oraz ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół z kury i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.
Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostała część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok. 4-5 minut.
Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze (1)