Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Przepis dnia, odc. 64: Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to udana propozycja na danie główne! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • polędwica wieprzowa

    400-500 gramów

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda stołowa Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

  • miód

    1-1,5 łyżki

Sos:

  • Musztarda francuska Prymat

    1-2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • rosół z kury Kucharek

    2 kostki
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

  • cebula

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżkę musztardy, przyprawę do wieprzowiny, miód i dokładnie mieszamy. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i smażymy połówkę cebuli posiekaną w drobną kostkę. Przyprawiamy solą ziołową i smażymy około minuty.

Siekamy delikatnie kapary  oraz ząbek czosnku i dokładamy do cebuli. Dodajemy musztardę francuską, rosół z kury i śmietanę. Przyprawiamy pieprzem białym.

Wyjmujemy z lodówki polędwiczkę wieprzową i  rumienimy ją na patelni po minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso oraz pozostała część marynaty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi „ odpocząć” ok.  4-5 minut.

Tak przygotowane polędwiczki podajemy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 28.05.2015 23:07
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat