Przepis i sposób przygotowania na: Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą
Sałaty (rzymska, endywia, fryzyjska, lollo Rosso, dębowa, Rudola) rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba. Dorsza kroimy na cienkie paseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Kawałek dorsza owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100˚C na około 20 minut. Sałatę mieszamy z cebulką i polewamy dressingiem i kleksikami z musztardy, rozrywamy kawałek dorsza na płatki, które układamy na górze sałaty, całość posypujemy twarogiem sypkim. Na koniec możemy udekorować kilkoma listkami świeżego koperku.
Przepis na domową musztardę:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy zafoliowane w lodówce na 18 godzin. Następnie całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM