Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
dorsz
200 gramów -
mix sałat
200 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
jogurt naturalny
1 sztuka -
twaróg
200 gramów -
musztarda
3 łyżki -
koperek
1 pęczek -
sok z cytryny
0,25 szklanki -
miód
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Domowa musztarda
-
Gorczyca biała cała Prymat
6 łyżek -
cytryna
6 łyżek -
woda
9 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Miks sałat z dorszem, dressingiem jogurtowo-koperkowym, sypkim twarogiem i domową musztardą z gorczycą
Sałaty (rzymska, endywia, fryzyjska, lollo Rosso, dębowa, Rudola) rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba. Dorsza kroimy na cienkie paseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Kawałek dorsza owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100˚C na około 20 minut. Sałatę mieszamy z cebulką i polewamy dressingiem i kleksikami z musztardy, rozrywamy kawałek dorsza na płatki, które układamy na górze sałaty, całość posypujemy twarogiem sypkim. Na koniec możemy udekorować kilkoma listkami świeżego koperku.
Przepis na domową musztardę:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy zafoliowane w lodówce na 18 godzin. Następnie całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się