Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie musztardowym
Wykonanie: Śledzie przekładamy do naczynia i zalewamy mlekiem aby pozbyć się soli (najpierw opłukałam je też wodą) moczymy je w zależności od tego jak bardzo były słone i jakie najbardziej lubicie- jeśli mają być bardziej delikatne wymagają dłuższego moczenia- u mnie trwało to kilka godzin. Następnie śledzie osuszamy- najlepiej w ręczniku papierowym i kroimy w paski bądź romby.
Marynata: Miód, ocet, musztardę,chrzan i majonez przekładamy do naczynia i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Powoli dolewamy olej, cały czas mieszając uważając jednocześnie, aby sos się nie zważył. Na koniec dodajemy posiekany koperek i całość doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Możemy też dodać np. więcej musztardy- tak jak lubicie. Tak przygotowane śledzie i sos układamy warstwami w słoiku, bądź pojemniku typu twist. Gotowe, odstawiamy do lodówki na przynajmniej jeden dzień. Najlepsze (według moich bliskich:) na 2-3 dzień.