Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    640 g

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda kremska

    3 łyżki
  • miód akacjowy

    1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    4 łyżeczki

Sos

  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • musztarda kremska

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • suszone pomidory

    2 łyżki
  • pieprz biały mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodając odrobinę oleju z suszonych pomidorów i nacieramy nią oczyszczone mięso.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Tak przygotowane mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor , przekładamy do pojemnika żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 20 minut( w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia).
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy posiekaną w kostkę cebulę, i pokrojony w paski czosnek, po 2 minutach dodajemy posiekane i uprażone orzechy .
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Zalewamy rosołem, śmietaną gotując dodajemy musztardę, pietruszkę , szczypior, suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Po wyjęciu polędwicę, odstawiamy na 3-5 minut, następnie kroimy w grube plastry.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym
Układamy na przygotowanym sosie, dekorując świeżą pietruszką.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

16.05.2017 16:10
bardzo s macznie przygotowana polędwiczka

Mavla Fątis

31.08.2014 22:11
Rewelacyjny przepis, polecam każdemu, kto chce zakosztować się w polędwicy w nowym wydaniu. Ja w ostatniej chwili zapomniałam o orzechach, ale na ratunek przyszedł sezam - również bardzo dobrze podkreślił smak i chrupkość potrawy. Dziękuję Michel, za świetny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat