Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa
640 g

Marynata

olej rzepakowy
4 łyżki
Musztarda kremska Prymat
3 łyżki
miód akacjowy
1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
4 łyżeczki

Sos

orzechy włoskie
1 szklanka
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
3 łyżki
rosół z kury Kucharek
1 szklanka
Sklep Prymat
śmietana kremówka
1 szklanka
Musztarda kremska Prymat
2 łyżki
natka pietruszki
1/2 pęczka
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
suszone pomidory
2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodając odrobinę oleju z suszonych pomidorów i nacieramy nią oczyszczone mięso.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto
2
Tak przygotowane mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor , przekładamy do pojemnika żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 20 minut( w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia).
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto
3
Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy posiekaną w kostkę cebulę, i pokrojony w paski czosnek, po 2 minutach dodajemy posiekane i uprażone orzechy .
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto
4
Zalewamy rosołem, śmietaną gotując dodajemy musztardę, pietruszkę , szczypior, suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą ziołową i białym pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto
5
Po wyjęciu polędwicę, odstawiamy na 3-5 minut, następnie kroimy w grube plastry.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto
6
Układamy na przygotowanym sosie, dekorując świeżą pietruszką.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 40: Pieczona polędwica wieprzowa z sosem musztardowo-orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 16.05.2017 16:10
bardzo s macznie przygotowana polędwiczka
Mavla Fątis 31.08.2014 22:11
Rewelacyjny przepis, polecam każdemu, kto chce zakosztować się w polędwicy w nowym wydaniu. Ja w ostatniej chwili zapomniałam o orzechach, ale na ratunek przyszedł sezam - również bardzo dobrze podkreślił smak i chrupkość potrawy. Dziękuję Michel, za świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak