Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 kilogram
  • musztarda

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół jeżeli są duże, małe pozostawiamy w całości. Nacieramy mięso granulowanym czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą, a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron. Do tego dania użyłam musztardy dijon, ale można użyć innego gatunku musztardy najważniejsze, żeby była ostra. Doprawione mięso odstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin.

Krok 2 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut, pięć minut przed końcem smażenia dodajemy ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć, wtedy usuwamy ząbki czosnku z patelni.

Krok 3 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przekładamy na blachę do pieczenia obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem na którym się smażyły i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut.

Krok 4 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika nie kroimy ich od razu tylko odstawiamy na około 10-15 minut, aby soki w mięsie się związały dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłynie sok i pozostanie ono soczyste. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alunia 26.03.2017 20:33
Zrobiłam :) Wyszły suche jak wióry :( za długi czas jest podany i na patelni i w piekarniku.
berys18 11.03.2016 11:07
smaczne polędwiczki
mirosława4 05.03.2014 15:54
bardzo apetyczne :)
gibli 22.02.2014 09:21
lubię takie mięsko, smaczne)
Kejti 21.02.2014 23:47
Lubię takie :-)
IwonaDD 18.02.2014 16:22
pyszne danie
kate.500 17.02.2014 20:44
pyszne miesko
Ada-Gaba 13.02.2014 06:56
pysznie przyrządzone mięsko
barbara11561 12.02.2014 15:20
pyszne mięsko:)
Krystyna32 07.02.2014 16:25
apetyczne !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat