Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 kilogram
  • Musztarda jalapeno Prymat

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół jeżeli są duże, małe pozostawiamy w całości. Nacieramy mięso suszonym czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą, a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron. Do tego dania należy użyć ostrej musztardy. Doprawione mięso odstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin.

Krok 2 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut, pięć minut przed końcem smażenia dodajemy ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć, wtedy usuwamy ząbki czosnku z patelni.

Krok 3 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przekładamy na blachę do pieczenia obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem na którym się smażyły i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut.

Krok 4 - Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie foto

Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Nie kroimy ich od razu tylko odstawiamy na około 10-15 minut, aby soki w mięsie się związały dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłynie sok i pozostanie ono soczyste. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alunia 26.03.2017 20:33
Zrobiłam :) Wyszły suche jak wióry :( za długi czas jest podany i na patelni i w piekarniku.
berys18 11.03.2016 11:07
smaczne polędwiczki
mirosława4 05.03.2014 15:54
bardzo apetyczne :)
gibli 22.02.2014 09:21
lubię takie mięsko, smaczne)
Kejti 21.02.2014 23:47
Lubię takie :-)
IwonaDD 18.02.2014 16:22
pyszne danie
kate.500 17.02.2014 20:44
pyszne miesko
Ada-Gaba 13.02.2014 06:56
pysznie przyrządzone mięsko
barbara11561 12.02.2014 15:20
pyszne mięsko:)
Krystyna32 07.02.2014 16:25
apetyczne !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat