PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE

PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1 kg
  • musztarda

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • czosnek granulowany

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE
Umyte i pozbawione błon polędwice wieprzowe przecinamy na pół jeżeli są duże,małe pozostawiamy w całości.Nacieramy mięso granulowanym czosnkiem,świeżo mielonym kolorowym pieprzem i solą a następnie każdy kawałek smarujemy musztardą ze wszystkich stron.Do tego dania użyłam musztardy dijon ale można użyć innego gatunku musztardy najważniejsze żeby była ostra.Doprawione mięso odstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin.
Krok 2 - PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.Wkładamy polędwiczki i obsmażamy na rumiano z obu stron przez 12 minut,pięć minut przed końcem smażenia dodajem ząbki czosnku i smażymy aż czosnek odda swój aromat i zacznie brązowieć wtedy usuwamy ząbki czosnku z patelni.
Krok 3 - PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.Przekładamy na blachę do pieczenia obsmażone polędwiczki wraz z tłuszczem na którym się smażyły i wstawiamy do gorącego piekarnika.Pieczemy przez 40 minut.
Krok 4 - PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MUSZTARDZIE
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika nie kroimy ich od razu tylko odstawiamy na około 10-15 minut aby soki w mięsie się związały dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłynie sok i pozostanie ono soczyste.Smacznego.

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alunia

26.03.2017 20:33
Zrobiłam :) Wyszły suche jak wióry :( za długi czas jest podany i na patelni i w piekarniku.

berys18

11.03.2016 11:07
smaczne polędwiczki

mirosława4

05.03.2014 15:54
bardzo apetyczne :)

gibli

22.02.2014 09:21
lubię takie mięsko, smaczne)

Kejti

21.02.2014 23:47
Lubię takie :-)

IwonaDD

18.02.2014 16:22
pyszne danie

kate.500

17.02.2014 20:44
pyszne miesko

Ada-Gaba

13.02.2014 06:56
pysznie przyrządzone mięsko

barbara11561

12.02.2014 15:20
pyszne mięsko:)

Krystyna32

07.02.2014 16:25
apetyczne !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat