Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś w miodowo- musztardowej marynacie
W potrawach z grilla najważniejsze są:
- dobrej jakości składniki
- marynata.
Ta marynata do łososia ma wyrazisty smak musztard, lekką słodycz miodu i soku z pomarańczy. Charakteru dodaje rozgnieciony czosnek.
Filety z łososia wypłukać, oczyścić oraz przyprawić pieprzem i odrobiną soli.
Jak zrobić marynatę do łososia?
W misce połączyć miód, sos sojowy, olej, musztardę sarepską i francuską oraz sok z połowy pomarańczy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek oraz dokładnie wymieszać marynatę.
Tak przygotowaną marynatą zalać łososia i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie grillować łososia skórą do góry po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać z grillowanymi warzywami i świeżymi ziołami.