Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Golonka:
-
golonka wieprzowa
1 kilogram -
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka
Dip:
-
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki -
śmietana kwaśna
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym
Pieczona golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Aby ją przygotować, najpierw należy ugotować golonkę z warzywami i przyprawami, a dopiero wtedy zapiec.
Pieczona golonka jest aromatyczna, soczysta, a skórkę ma chrupiącą. Podawaj jak lubisz - ziemniakami i kapustą zasmażoną lub do pieczywa.
Poniżej prezentuje przepisów na wersję uproszczoną golonki pieczonej bez gotowania.
Małym, ostrym nożem zrób nacięcia na skórze golonki wieprzowej.
Wymieszaj przyprawy i wmasuj je w golonkę wieprzową z każdej strony.
Umieść golonkę w naczyniu do pieczenia, nie polewaj wodą i przykryj pokrywką.
Piecz przez 3 godziny w 120°C. Po tym czasie otwórz pokrywkę naczynia i podlej golonkę sosem z pieczenia.
Zwiększ temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 1,5h, sprawdzając po pół godziny, czy w naczyniu znajduje się jeszcze sos z pieczenia. Jeśli nie, dodaj ok. 100 ml wody i piecz dalej.
Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez 10-20 minut do momentu aż skórka będzie chrupiąca, ale nie przypalona.
Kiedy golonka się piecze, przygotuj dip mieszając ze sobą musztardę miodową i kwaśną śmietanę.
Zapraszam też do przepisu na kapustę zasmażaną idealną do golonki.
Komentarze (0)