Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym

Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na pyszną, z chrupiącą skórką - golonkę wieprzową z dipem musztardowym. Przepis dla wielbicieli mięsnej kuchni!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Golonka:

  • golonka wieprzowa

    1 kilogram
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka

Dip:

  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczona golonka wieprzowa z dipem musztardowym

Pieczona golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Aby ją przygotować, najpierw należy ugotować golonkę z warzywami i przyprawami, a dopiero wtedy zapiec.

Pieczona golonka jest aromatyczna, soczysta, a skórkę ma chrupiącą. Podawaj jak lubisz - ziemniakami i kapustą zasmażoną lub do pieczywa. 

Poniżej prezentuje przepisów na wersję uproszczoną golonki pieczonej bez gotowania. 

Małym, ostrym nożem zrób nacięcia na skórze golonki wieprzowej.

Wymieszaj przyprawy i wmasuj je w golonkę wieprzową z każdej strony.

Umieść golonkę w naczyniu do pieczenia, nie polewaj wodą i przykryj pokrywką.

Piecz przez 3 godziny w 120°C. Po tym czasie otwórz pokrywkę naczynia i podlej golonkę sosem z pieczenia.

Zwiększ temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 1,5h, sprawdzając po pół godziny, czy w naczyniu znajduje się jeszcze sos z pieczenia. Jeśli nie, dodaj ok. 100 ml wody i piecz dalej.

Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez 10-20 minut do momentu aż skórka będzie chrupiąca, ale nie przypalona.

Kiedy golonka się piecze, przygotuj dip mieszając ze sobą musztardę miodową i kwaśną śmietanę.

Zapraszam też do przepisu na kapustę zasmażaną idealną do golonki. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat