Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z kaczką i sosem musztardowym, DS XVI, odc. 6

5.0
(100)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W tym przepisie zobaczysz, jak przyrządzić pierś z kaczki, żeby skórka była chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste. To nie koniec :) To także przepis na pełną smaków sałatkę z dodatkiem boczniaków, orzechów oraz z dressingiem musztardowym.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
Czosnek staropolski Prymat 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
szalotka 1 sztuka
boczniaki 200 gramów
natka pietruszki kilka gałązek
rukola 50 gramów
sałata lodowa 1 główki
kapary całe Smak 3 łyżki

Sos:

oliwa 2 łyżki
Musztarda pomidorowa Prymat 2 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
miód lipowy 1 łyżeczka

Do dekoracji:

orzechy włoskie 50 gramów
ser grana padano 50 gramów

Do smaku:

Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Do smażenia kaczki nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu. Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanej patelni. Dodając do smażących się grzybów sól himalajską, w prosty sposób przyspieszymy proces odparowywania wody

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kaczką i sosem musztardowym, DS XVI, odc. 6

 

1. Piersi z kaczki wyciągamy wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Oczyszczamy skórę.  

2. Mocno rozgrzewamy patelnię i w tym czasie nacinamy skórkę kaczki. Odwracamy filety skórą do dołu i posypujemy czosnkiem staropolskim. Tak przygotowane piersi z kaczki przekładamy na patelnię skórką do dołu. Smażymy na mocnym ogniu 2 minuty i przekładamy na drugą stronę – smażymy jeszcze minutę.

3. Kaczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 6-7 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

4. Na patelni z tłuszczem, który wytopił się z kaczki, roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę, a gdy się zeszkli pokrojone w mniejsze kawałki boczniaki. Mieszamy całość. Po chwili dodajemy sól himalajską oraz posiekaną natkę pietruszki. Pieprzymy do smaku.

5. Na duży talerz wykładamy rukolę oraz porwane w dłoniach liście sałaty.

6. Kaczkę wyjmujemy z piernika i odkładamy na kilka minut, żeby „odpoczęła”.

7. Połowę przestudzonych boczniaków dodajemy na talerz z sałatką.

8. Przygotowujemy sos. W misce łączymy oliwę, musztardę pomidorową oraz ocet jabłkowy. Dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Kaczkę kroimy w plastry i układamy na rukoli. Dodajemy pozostałe boczniaki, posypujemy orzechami włoskimi oraz startym serem grana padano. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem.

 

 

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak