Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery wołowe z grilla z musztardą miodową i sosem BBQ

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Burgery wołowe to popularne danie przygotowane na grillu. Mięso mielone przygotowuje się z dodatkiem przypraw i smaży na ruszcie, dzięki czemu jest niesamowicie soczyste i ma niepowtarzalny aromat. Dowiedzcie się, jak usmażyć burgery wołowe oraz jak i z czym je podawać! Tak przygotowany posiłek to doskonały dodatek na imprezie z najbliższymi w ciepłe popołudnie!

Składniki:

mięso mielone wołowe 600 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat pół łyżeczki
sos BBQ 4 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat 4 łyżeczki
serek mascarpone 50 gramów
bułka do hamburgerów 4 sztuki
sałata 4 liście

Porada

Do mięsa mielonego można dodać również szczyptę soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery wołowe z grilla z musztardą miodową i sosem BBQ

Burgery wołowe to doskonały pomysł na danie do zrobienia podczas imprezy grillowej. Są sycące, soczyste i niesamowicie smaczne przypadną do gustu niejednemu miłośnikowi mięsa. 

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak przyprawić mięso na hamburgery
  • jak grillować mięso na burgery
  • jakie mięso wybrać na burgery

1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.

2. Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na 4 części. Wyrabiamy mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet ok. 1,5 cm grubości.

3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez około 3 minuty z każdej strony*

4. Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grill na około minutę.

5. Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce posmarowanej musztardą miodową układamy kotleta z serem i smarujemy podstawowym sosem BBQ, przykrywamy górną połówką bułki.

 

*Czas grillowania kotletów zależny jest od ich grubości, stopnia tłustości mięsa oraz tego, jaki stopień wypieczenia chcemy osiągnąć. Zalecamy indywidualne kontrolowanie czasu grillowania kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak