Przepis i sposób przygotowania na: Burgery wołowe z grilla z musztardą miodową i sosem BBQ
Burgery wołowe to doskonały pomysł na danie do zrobienia podczas imprezy grillowej. Są sycące, soczyste i niesamowicie smaczne – przypadną do gustu niejednemu miłośnikowi mięsa.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przyprawić mięso na hamburgery
- jak grillować mięso na burgery
- jakie mięso wybrać na burgery
1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy całość ręką.
2. Dłonie i deskę do krojenia smarujemy odrobiną oleju. Mięso formujemy w kulę i dzielimy na 4 części. Wyrabiamy mniejsze kule, rozpłaszczamy na desce za pomocą dużego noża. Formujemy kotlet ok. 1,5 cm grubości.
3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Kotlety układamy na ruszcie i grillujemy pod przykryciem przez około 3 minuty z każdej strony*
4. Przekrojone na pół bułki układamy na ruszcie. Ser układamy na kotletach. Przykrywamy grill na około minutę.
5. Zdejmujemy bułki i kotlety z grilla. Na bułce posmarowanej musztardą miodową układamy kotleta z serem i smarujemy podstawowym sosem BBQ, przykrywamy górną połówką bułki.