Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec z indyka w musztardowej marynacie, DS XVI, odc. 19
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej rzepakowy, paprykę słodką oraz wędzoną i musztardę. Dokładnie mieszamy.
2. Za pomocą pędzelka smarujemy udziec z każdej strony. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie cebule kroimy w kostkę.
4. Udziec wraz z pokrojoną cebulą przekładamy do rękawa do pieczenia i dodajemy ziele angielskie. Udziec pieczemy ok. 1,5 godziny.
5. Gdy indyk się piecze, przygotowujemy brokuły. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy sos sojowy. Różyczki brokuła blanszujemy przez 8 minut, a następnie odcedzamy na sitku.
6. Siekamy ostatnią cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy pieprz czosnkowy i mieszamy. Dodajemy brokuły i solimy je do smaku. Po chwili wrzucamy cebulę i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pesto, mieszamy i zdejmujemy warzywa z palnika.
7. Płatki migdałowe podprażamy krótko na suchej patelni.
Sposób podania:
Pieczony udziec z indyka w musztardowej marynacie polewamy sosem pieczeniowym. Danie podajemy z rukolą i brokułami. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą skórką z cytryny.