Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony udziec z indyka w musztardowej marynacie, DS XVI, odc. 19

5.0
(71)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jak upiec udziec z indyka, żeby mięso było mięciutkie i soczyste? Zobacz! Tu znajdziesz przepis na musztardową marynatę, pieczony udziec i pyszne zielone dodatki, czyli prosty i pyszny obiad!

Składniki:

udziec z indyka 1 sztuka
cebula 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 7 sztuk
sos sojowy 2 łyżki
brokuły 1 główka
oliwa 1 łyżka
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczek
sos pesto 2 łyżki

Marynata:

olej rzepakowy 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda stołowa Prymat 6 łyżek

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

płatki migdałowe 50 gramów
rukola 1 garść
starta skórka z cytryny z 1/2 owocu

Porada

Dzięki temu, że dodamy pieprz czosnkowy bezpośrednio do podgrzewanej oliwy, wydobędziemy z niej głęboki, pełny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec z indyka w musztardowej marynacie, DS XVI, odc. 19

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W misce łączymy olej rzepakowy, paprykę słodką oraz wędzoną i musztardę. Dokładnie mieszamy.

2. Za pomocą pędzelka smarujemy udziec z każdej strony. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie cebule kroimy w kostkę.

4. Udziec wraz z pokrojoną cebulą przekładamy do rękawa do pieczenia i dodajemy ziele angielskie. Udziec pieczemy ok. 1,5 godziny.

5. Gdy indyk się piecze, przygotowujemy brokuły. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy sos sojowy. Różyczki brokuła blanszujemy przez 8 minut, a następnie odcedzamy na sitku.

6. Siekamy ostatnią cebulę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy pieprz czosnkowy i mieszamy. Dodajemy brokuły i solimy je do smaku. Po chwili wrzucamy cebulę i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy pesto, mieszamy i zdejmujemy warzywa z palnika.

7. Płatki migdałowe podprażamy krótko na suchej patelni.

Sposób podania:

Pieczony udziec z indyka w musztardowej marynacie polewamy sosem pieczeniowym. Danie podajemy z rukolą i brokułami. Dekorujemy płatkami migdałowymi i startą skórką z cytryny.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak