Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Królik w sosie musztardowo-śmietankowym, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(116)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W Polsce królik jest kojarzony przede wszystkim z Wielkanocą i pasztetem. W kuchni francuskiej natomiast jest to popularne mięso przyrządzane przez cały rok. Królik w sosie musztardowo-śmietankowym to tylko jedna z propozycji. Jak przystało na kuchnię francuską mamy tutaj dużo wina i dużo masła.

Składniki:

Królik w wywarze:

białe wino wytrawne 500 mililitrów
olej rzepakowy 80 mililitrów
sos sojowy 40 mililitrów
skoki z królika 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
szalotka 2 sztuki
marchew 1 sztuka
mąka 40 gramów
olej rzepakowy 50 mililitrów
masło 82% 1/3 kostki
białe wino wytrawne 500 mililitrów
rosół z kury 400 mililitrów

Sos musztardowy:

serek śmietankowy 200 gramów
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki
śmietanka 36% 250 mililitrów

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
pieprz kolorowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Do dekoracji:

natka pietruszki 1 gałązka

Porada

Białe wino sprawi, że mięso królika skruszeje. Przed roztopieniem masła dodajemy olej, żeby masło się nie spaliło. Przed smażeniem obtaczamy królika w mące, aby mięso się lepiej skarmelizowało i było bardziej soczyste. Dodatkowo mąka zagęszcza sos.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Królik w sosie musztardowo-śmietankowym, odc. 23

Do miski wlewamy 200 ml białego wina, dodajemy olej rzepakowy i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Królika wkładamy do marynaty i odkładamy na 2–3 godziny. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę siekamy. Marchew siekamy w plastry. Mąkę wysypujemy na talerz, przekładamy królika i oprószamy go z każdej strony mąką. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy czosnek, szalotkę i marchewkę, doprawiamy kurkumą, kolorowym pieprzem i solą morską. Całość zalewamy pozostałym białym winem. Dolewamy około 400 ml rosołu z kury. Wstawiamy garnek z królikiem do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 godzinę.

Do osobnej miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy francuską musztardę i śmietankę 36%, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy na jednolitą emulsję.

Po wyjęciu królika z piekarnika, przekładamy skoki na talerz. Do sosu na bazie serka kremowego dodajemy 3 chochle wywaru-sosu po duszeniu królika i mieszamy, hartując. Całość wlewamy do reszty sosu w garnku i dokładnie i delikatnie mieszamy. Sos ma zawrzeć, ale nie długo, by się nie przypalił.

Sos nakładamy na talerz, na sosie układamy 1 porcję królika i dekorujemy listkiem pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak