Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Królik w wywarze:
-
białe wino wytrawne
500 mililitrów -
olej rzepakowy
80 mililitrów -
sos sojowy
40 mililitrów -
skoki z królika
3 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
szalotka
2 sztuki -
marchew
1 sztuka -
mąka
40 gramów -
olej rzepakowy
50 mililitrów -
masło 82%
1/3 kostki -
białe wino wytrawne
500 mililitrów -
rosół z kury
400 mililitrów
Sos musztardowy:
-
serek śmietankowy
200 gramów -
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki -
śmietanka 36%
250 mililitrów
Do smaku:
-
Tymianek suszony Prymat
-
Kurkuma mielona Prymat
-
pieprz kolorowy
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
1 gałązka
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Królik w sosie musztardowo-śmietankowym, odc. 23
Do miski wlewamy 200 ml białego wina, dodajemy olej rzepakowy i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Królika wkładamy do marynaty i odkładamy na 2–3 godziny. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę siekamy. Marchew siekamy w plastry. Mąkę wysypujemy na talerz, przekładamy królika i oprószamy go z każdej strony mąką. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy czosnek, szalotkę i marchewkę, doprawiamy kurkumą, kolorowym pieprzem i solą morską. Całość zalewamy pozostałym białym winem. Dolewamy około 400 ml rosołu z kury. Wstawiamy garnek z królikiem do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 godzinę.
Do osobnej miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy francuską musztardę i śmietankę 36%, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy na jednolitą emulsję.
Po wyjęciu królika z piekarnika, przekładamy skoki na talerz. Do sosu na bazie serka kremowego dodajemy 3 chochle wywaru-sosu po duszeniu królika i mieszamy, hartując. Całość wlewamy do reszty sosu w garnku i dokładnie i delikatnie mieszamy. Sos ma zawrzeć, ale nie długo, by się nie przypalił.
Sos nakładamy na talerz, na sosie układamy 1 porcję królika i dekorujemy listkiem pietruszki.
Białe wino sprawi, że mięso królika skruszeje. Przed roztopieniem masła dodajemy olej, żeby masło się nie spaliło. Przed smażeniem obtaczamy królika w mące, aby mięso się lepiej skarmelizowało i było bardziej soczyste. Dodatkowo mąka zagęszcza sos.![]()
Komentarze (0)