Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Królik w sosie musztardowo-śmietankowym, odc. 23
Do miski wlewamy 200 ml białego wina, dodajemy olej rzepakowy i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Królika wkładamy do marynaty i odkładamy na 2–3 godziny. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę siekamy. Marchew siekamy w plastry. Mąkę wysypujemy na talerz, przekładamy królika i oprószamy go z każdej strony mąką. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy czosnek, szalotkę i marchewkę, doprawiamy kurkumą, kolorowym pieprzem i solą morską. Całość zalewamy pozostałym białym winem. Dolewamy około 400 ml rosołu z kury. Wstawiamy garnek z królikiem do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 godzinę.
Do osobnej miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy francuską musztardę i śmietankę 36%, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy na jednolitą emulsję.
Po wyjęciu królika z piekarnika, przekładamy skoki na talerz. Do sosu na bazie serka kremowego dodajemy 3 chochle wywaru-sosu po duszeniu królika i mieszamy, hartując. Całość wlewamy do reszty sosu w garnku i dokładnie i delikatnie mieszamy. Sos ma zawrzeć, ale nie długo, by się nie przypalił.
Sos nakładamy na talerz, na sosie układamy 1 porcję królika i dekorujemy listkiem pietruszki.