odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Królik w sosie musztardowo-śmietankowym, odc. 23

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

W Polsce królik jest kojarzony przede wszystkim z Wielkanocą i pasztetem. W kuchni francuskiej natomiast jest to popularne mięso przyrządzane przez cały rok. Królik w sosie musztardowo-śmietankowym to tylko jedna z propozycji. Jak przystało na kuchnię francuską mamy tutaj dużo wina i dużo masła.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Królik w wywarze:

  • białe wino wytrawne

    500 mililitrów
  • olej rzepakowy

    80 mililitrów
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • skoki z królika

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • mąka

    40 gramów
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • masło 82%

    1/3 kostki
  • białe wino wytrawne

    500 mililitrów
  • rosół z kury

    400 mililitrów

Sos musztardowy:

  • serek śmietankowy

    200 gramów
  • musztarda francuska

    3 łyżeczki
  • śmietanka 36%

    250 mililitrów

Do smaku:

  • tymianek suszony

  • kurkuma mielona

  • pieprz kolorowy

  • sól morska

  • gałka muszkatołowa mielona

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 200 ml białego wina, dodajemy olej rzepakowy i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Królika wkładamy do marynaty i odkładamy na 2–3 godziny. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę siekamy. Marchew siekamy w plastry. Mąkę wysypujemy na talerz, przekładamy królika i oprószamy go z każdej strony mąką. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy czosnek, szalotkę i marchewkę, doprawiamy kurkumą, kolorowym pieprzem i solą morską. Całość zalewamy pozostałym białym winem. Dolewamy około 400 ml rosołu z kury. Wstawiamy garnek z królikiem do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 godzinę.

Do osobnej miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy francuską musztardę i śmietankę 36%, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy na jednolitą emulsję.

Po wyjęciu królika z piekarnika, przekładamy skoki na talerz. Do sosu na bazie serka kremowego dodajemy 3 chochle wywaru-sosu po duszeniu królika i mieszamy, hartując. Całość wlewamy do reszty sosu w garnku i dokładnie i delikatnie mieszamy. Sos ma zawrzeć, ale nie długo, by się nie przypalił.

Sos nakładamy na talerz, na sosie układamy 1 porcję królika i dekorujemy listkiem pietruszki.

Doradca Smaku
Białe wino sprawi, że mięso królika skruszeje. Przed roztopieniem masła dodajemy olej, żeby masło się nie spaliło. Przed smażeniem obtaczamy królika w mące, aby mięso się lepiej skarmelizowało i było bardziej soczyste. Dodatkowo mąka zagęszcza sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat