Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lody
-
żółtko jajek
2 sztuki -
Musztarda czeska Prymat
5 łyżeczek -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
mleko
100 mililitrów -
kurkuma
2 łyżeczki
Sos z boczniaków
-
cebulka
0.5 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
boczniaki
200 gramów -
rozmaryn świeży
1 gałązka -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
do smaku -
olej rzepakowy
do smażenia
Łosoś
-
łosoś
160 gramów -
olej słonecznikowy
1 łyżka -
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
do smaku
Dodatkowo
-
kiełki lucerny
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Łosoś z boczniakami i lodami musztardowymi
Lody:
1. Do rondelka wlej mleko i słodką śmietankę, dodaj kurkumę.
2. Całość zagotuj, a następnie dodaj zahartowane żółtka.
3. Na samym końcu dopraw masę musztardą czeską i schłodź w misce z lodem.
4. Kiedy masa jest zimna, przełóż lody do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając.
Sos z boczniaków:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, czosnek oraz boczniaki.
2. Całość dopraw solą morską z pieprzem i świeżym rozmarynem.
3. Kiedy boczniaki ładnie się podsmażą, dodaj słodką śmietankę i zredukuj sos do uzyskania gęstej konsystencji.
Łosoś:
1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż łososia przez około 2 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skórki.
2. Dopraw solą morską z pieprzem
Prezentacja:
1. Na środku talerza wyłóż kremowy sos z boczniaków, następnie ułóż łososia skórą do góry.
2. Lody z musztardy czeskiej połóż obok.
3.Całość udekoruj kiełkami lucerny i gotowe.
Smacznego!
Komentarze (0)