Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z boczniakami i lodami musztardowymi
Lody:
1. Do rondelka wlej mleko i słodką śmietankę, dodaj kurkumę.
2. Całość zagotuj, a następnie dodaj zahartowane żółtka.
3. Na samym końcu dopraw masę musztardą czeską i schłodź w misce z lodem.
4. Kiedy masa jest zimna, przełóż lody do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając.
Sos z boczniaków:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, czosnek oraz boczniaki.
2. Całość dopraw solą morską z pieprzem i świeżym rozmarynem.
3. Kiedy boczniaki ładnie się podsmażą, dodaj słodką śmietankę i zredukuj sos do uzyskania gęstej konsystencji.
Łosoś:
1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż łososia przez około 2 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skórki.
2. Dopraw solą morską z pieprzem
Prezentacja:
1. Na środku talerza wyłóż kremowy sos z boczniaków, następnie ułóż łososia skórą do góry.
2. Lody z musztardy czeskiej połóż obok.
3.Całość udekoruj kiełkami lucerny i gotowe.
Smacznego!