Łosoś z boczniakami i lodami musztardowymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pomysł na ciekawy obiad - pyszny łosoś polany kremowym sosem z boczniaków, podany w towarzystwie wytrawnych lodów musztardowych. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lody

  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • Musztarda czeska Prymat

    5 łyżeczek
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • mleko

    100 mililitrów
  • kurkuma

    2 łyżeczki

Sos z boczniaków

  • cebulka

    0.5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • boczniaki

    200 gramów
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Łosoś

  • łosoś

    160 gramów
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

    do smaku

Dodatkowo

  • kiełki lucerny

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lody:

1. Do rondelka wlej mleko i słodką śmietankę, dodaj kurkumę.

2. Całość zagotuj, a następnie dodaj zahartowane żółtka.

3. Na samym końcu dopraw masę musztardą czeską i schłodź w misce z lodem.

4. Kiedy masa jest zimna, przełóż lody do zamrażarki, od czasu do czasu mieszając.

 

Sos z boczniaków:

1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, czosnek oraz boczniaki.

2. Całość dopraw solą morską z pieprzem i świeżym rozmarynem.

3. Kiedy boczniaki ładnie się podsmażą, dodaj słodką śmietankę i zredukuj sos do uzyskania gęstej konsystencji.

 

Łosoś:

1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż łososia przez około 2 minuty z każdej strony, zaczynając od strony skórki.

2. Dopraw solą morską z pieprzem

 

Prezentacja:

1. Na środku talerza wyłóż kremowy sos z boczniaków, następnie ułóż łososia skórą do góry.

2. Lody z musztardy czeskiej połóż obok.

3. Całość udekoruj kiełkami lucerny i gotowe.

 

Smacznego! 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat