Śledzie w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

    150 g
  • Musztarda francuska Prymat

    120 g z całymi ziarnami gorczycy
  • musztarda dijon

    ostra 50 g
  • miód

    1 łyżka
  • kurkuma

    0,5 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • śledzie

    650 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śledzie w sosie musztardowym foto

do miski wrzucić majonez, dodać obie musztardy i łyżkę miodu, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Śledzie w sosie musztardowym foto

Następnie doprawić sos kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać.
Krok 3 - Śledzie w sosie musztardowym foto

Śledzie osączyć z zalewy (użyłam śledzi w oleju, są mniej słone i nie wymagają moczenia), pokroić w kawałki, wrzucić do sosu. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie krążki, dodać do miski, wymieszać całość.
Krok 4 - Śledzie w sosie musztardowym foto
Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Podawać z domowym chlebem na zakwasie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 17.05.2016 11:58
lubię takie śledziki
Ela427 17.05.2016 10:45
lubię takie śledzie
Alex_M 17.05.2016 06:04
spróbuj, jak dla mnie bliskie ideału ;)
Róża1 16.05.2016 21:48
też uwielbiam ;-) , moje smaki :-)
olkaaa 16.05.2016 19:28
już dawno nie jadłam
ilka01 16.05.2016 19:13
super przepis :)
Stenka 16.05.2016 19:01
takie lubię
Aleksandra/Olcia 16.05.2016 18:21
uwielbiam! zazwyczaj kupuję gotowe bo proporcje sosu mi coś nie wychodziły,wypróbuję Twój przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat