Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa z boczkiem i koperkiem, DS XVII odc. 25

5.0
(82)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na aromatyczną zupę kurkową z ziemniakami, boczkiem i koperkiem. Zupa ma chrupiący dodatek, bo jest zapieczona z serem. Pyszne danie sezonowe z kurkami, które także możecie przyrządzić poza sezonem, z grzybów mrożonych.

Składniki:

boczek wędzony pokrojony w kostkę 100 gramów
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kurki 500 gramów
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
wywar warzywny 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
marchew 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżki
koperek świeży 1 pęczek
serek śmietankowy 150 gramów
ser salami 150 gramów

Do dekroacji:

gałązki rozmarynu kilka sztuk
listki mięty kilka liści
szałwia kilka liści

Porada

Zupę kurkową możemy przygotować zarówno w sezonie na kurki, jak I poza nim. Jeśli nie mamy świeżych, użyjmy mrożonych grzybów. Aby oczyścić kurki, wystarczy namoczyć je w wodzie z solą.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z boczkiem i koperkiem, DS XVII odc. 25

Kurki to pyszne grzyby, z których można przyrządzić wiele smacznych Dań. Z kurek można zrobić sos, dodać do jajecznicy lub przygotować smakowitą zupę kurkową z ziemniakami i boczkiem. Zupa kurkowa to hit grzybowego sezonu - jest aromatyczna i pełna smaków. W tym przepisie została ugotowana na wywarze warzywnym.

W tym przepisie potrzebny jest wywar warzywny. Przygotujmy go wcześniej wg ulubionej receptury na prosty wywar warzywny.

1. Do dużego garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, przekładamy boczek, wsypujemy ziele angielskie i chwilę podsmażamy, często mieszając.

2. Gdy boczek się podsmaża, drobno siekamy cebulę i wrzucamy ją go garnka. Ząbki czosnku miażdżymy nożem i również dodajemy do boczku. Mieszamy, wsypujemy oczyszczone kurki, kurkumę i zalewamy całość wywarem warzywnym. Dodajemy także liście laurowe.

3. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Obrane ziemniaki kroimy
w kostkę, a następnie dodajemy warzywa do zupy, solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

4. Drobno siekamy koperek.

5. Zagęszczamy zupę serkiem naturalnym, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy koperek.

6. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Zupę nalewamy do małych naczyń żaroodpornych. Każdą porcję przykrywamy dwoma plastrami żółtego sera. Zupę wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika, aż ser się rozpuści.

Sposób podania:

Zupę podajemy udekorowaną ziołami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak