Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z boczkiem i koperkiem, DS XVII odc. 25
Kurki to pyszne grzyby, z których można przyrządzić wiele smacznych Dań. Z kurek można zrobić sos, dodać do jajecznicy lub przygotować smakowitą zupę kurkową z ziemniakami i boczkiem. Zupa kurkowa to hit grzybowego sezonu - jest aromatyczna i pełna smaków. W tym przepisie została ugotowana na wywarze warzywnym.
W tym przepisie potrzebny jest wywar warzywny. Przygotujmy go wcześniej wg ulubionej receptury na prosty wywar warzywny.
1. Do dużego garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, przekładamy boczek, wsypujemy ziele angielskie i chwilę podsmażamy, często mieszając.
2. Gdy boczek się podsmaża, drobno siekamy cebulę i wrzucamy ją go garnka. Ząbki czosnku miażdżymy nożem i również dodajemy do boczku. Mieszamy, wsypujemy oczyszczone kurki, kurkumę i zalewamy całość wywarem warzywnym. Dodajemy także liście laurowe.
3. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Obrane ziemniaki kroimy
w kostkę, a następnie dodajemy warzywa do zupy, solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
4. Drobno siekamy koperek.
5. Zagęszczamy zupę serkiem naturalnym, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy koperek.
6. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Zupę nalewamy do małych naczyń żaroodpornych. Każdą porcję przykrywamy dwoma plastrami żółtego sera. Zupę wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Sposób podania:
Zupę podajemy udekorowaną ziołami.