Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet pieczarkowy, DS XIX odc. 4

5.0
(70)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pasztet pieczarkowy w wydaniu Doradcy Smaku to bardzo ciekawa propozycja kanapkowa, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom innowacyjnych połączeń smakowych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Składniki:

pieczarki brązowe 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pomarańcza 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 łyżeczki
ogórki konserwowe Smak 10 sztuk
Cream fraiche - dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami 1 opakowanie
masło 1/2 kostki
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
rozmaryn świeży 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet pieczarkowy, DS XIX odc. 4

Pasztet pieczarkowy to ciekawy przepis na smarowidło kanapkowe, które z pewnością spodoba się wszystkim fanom bezmięsnych pasztetów. Do jego przygotowania potrzebujecie oczywiście pieczarek, które jak radzi Doradca, warto dodawać na patelnię partiami, następnie cebulkę i dodatek cytrusów, czyli soku i skórki z pomarańczy. To połączenie wydaje się nietypowe, ale wierzcie - smak jest zaskakująco dobry! Przed włożeniem foremek z masą do lodówki, koniecznie udekorujcie go roztopionym masłem, by po wyjęciu miały piękną, żółtą "chmurkę".

Pasztet pieczarkowy przepis:

1

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy połowę pieczarek. Po chwili dorzucamy resztę pieczarek. Chwilkę podsmażamy i wrzucamy cebulę i czosnek. Przyprawiamy lubczykiem PRYMAT. Żeby pieczarki nie ściemniały dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej wyparzyć wrzątkiem by nie uwolniła goryczki). Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gałkę muszkatołową całą PRYMAT ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wsypujemy do pieczarek, dokładnie mieszamy.

2

Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy Cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami i miksujemy na gładką masę.

3

Tak powstałą masę wlewamy do małych foremek. W rondelku powoli roztapiamy masło Łaciate, a następnie wlewamy je na wierzch masy. Dekorujemy gałązkami rozmarynu i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

4

Chleb kroimy na kromki. Wyciągamy pasztet z lodówki i smarujemy nim kromki. Ogóreczki konserwowe SMAK kroimy na plasterki i układamy na wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urzel 20.10.2023 23:55
Świetne , inspirujące przepisy. Kilka zastosowałam . Pasztet pieczarkowy wyśmienity! W modyfikacji wg pięciu przemian - delicje.
Damnar 02.10.2023 19:47
Robilam, jest pycha, szczegolnie z bagietka.
Dawid 09.09.2023 07:32
Witam. Czym można zastąpić Cream fraiche ponieważ nie jestem w stanie tego kupić.
Agi 12.09.2023 08:12
Witam. Cream fraiche można kupić w kauflandzie.
Doradca Smaku 11.09.2023 06:45
Cream fraiche można zrobić samodzielnie lub poszukać w Sieciach gotowego produktu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak