Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet pieczarkowy, DS XIX odc. 4
Pasztet pieczarkowy to ciekawy przepis na smarowidło kanapkowe, które z pewnością spodoba się wszystkim fanom bezmięsnych pasztetów. Do jego przygotowania potrzebujecie oczywiście pieczarek, które jak radzi Doradca, warto dodawać na patelnię partiami, następnie cebulkę i dodatek cytrusów, czyli soku i skórki z pomarańczy. To połączenie wydaje się nietypowe, ale wierzcie - smak jest zaskakująco dobry! Przed włożeniem foremek z masą do lodówki, koniecznie udekorujcie go roztopionym masłem, by po wyjęciu miały piękną, żółtą "chmurkę".
Pasztet pieczarkowy przepis:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy połowę pieczarek. Po chwili dorzucamy resztę pieczarek. Chwilkę podsmażamy i wrzucamy cebulę i czosnek. Przyprawiamy lubczykiem PRYMAT. Żeby pieczarki nie ściemniały dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz skrapiamy sokiem z pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej wyparzyć wrzątkiem by nie uwolniła goryczki). Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gałkę muszkatołową całą PRYMAT ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wsypujemy do pieczarek, dokładnie mieszamy.
Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy Cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami i miksujemy na gładką masę.
Tak powstałą masę wlewamy do małych foremek. W rondelku powoli roztapiamy masło Łaciate, a następnie wlewamy je na wierzch masy. Dekorujemy gałązkami rozmarynu i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
Chleb kroimy na kromki. Wyciągamy pasztet z lodówki i smarujemy nim kromki. Ogóreczki konserwowe SMAK kroimy na plasterki i układamy na wierzchu.