Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kluseczki z grzybami leśnymi, odc. 12
Sposób przygotowania:
Siekamy szczypiorek i wrzucamy do miski, do naczynia dodajemy również mąkę i jajka, doprawiamy całość kurkumą, a następnie mieszamy składniki za pomocą rózgi. Dolewamy mleko do naszej masy, po czym dosypujemy jeszcze odrobinę mąki jeżeli nasze ciasto jest zbyt wodniste, następnie łączymy składniki. Za pomocą łyżki bierzemy małe kawałeczki masy i wrzucamy ją na wrzącą wodę. Jak kluseczki zaczną wypływać na powierzchnię wody to znak, że możemy je wyławiać do suchego naczynia. Następnie polewamy kluseczki olejem z suszonych pomidorów i całość mieszamy tak by olej pokrył kluski w całości.
Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory na mniejsze części, a pora na plasterki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy pora i mieszamy. Dodajemy czosnek, kurki, boczniaki, przyprawiamy całość cząbrem, dodajemy suszone pomidory i mieszamy składniki, solimy całość i doprawiamy ostrą papryką, łączymy produkty. Do składników na patelni dorzucamy kluseczki, mieszamy i lekko podsmażamy, tak by kluski przeszły smakiem grzybów. Na tarce ścieramy żółty ser pleśniowy, a następnie zrywamy parę listków bazylii.
Sposób podania:
Do głębokiego talerza nakładamy kluseczki, dokładamy grzyby. Na wierz kładziemy ser i dekorujemy liśćmi bazylii.