odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Kluseczki z grzybami leśnymi, odc. 12

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pełen koszyk grzybów po grzybobraniu to idealna okazja, by przygotować niezwykle aromatyczne danie z wykorzystaniem sezonowych dodatków. Co powiecie na kluseczki z grzybami leśnymi? Pychota!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • biała część pora

    1 sztuka
  • olej z suszonych pomidorów

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • kurki

    100 g
  • boczniak złocisty

    100 g
  • suszone pomidory z ziołami

    3 - 5 szt.
  • żółty ser pleśniowy

    50 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Cząber suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

Kluseczki:

  • mąka

    5 łyżek
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    100 ml
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • Kurkuma mielona Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • świeże liście bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Siekamy szczypiorek i wrzucamy do miski, do naczynia dodajemy również mąkę i jajka, doprawiamy całość kurkumą, a następnie mieszamy składniki za pomocą rózgi. Dolewamy mleko do naszej masy, po czym dosypujemy jeszcze odrobinę mąki jeżeli nasze ciasto jest zbyt wodniste, następnie łączymy składniki. Za pomocą łyżki bierzemy małe kawałeczki masy i wrzucamy ją na wrzącą wodę. Jak kluseczki zaczną wypływać na powierzchnię wody to znak, że możemy je wyławiać do suchego naczynia. Następnie polewamy kluseczki olejem z suszonych pomidorów i całość mieszamy tak by olej pokrył kluski w całości.

Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory na mniejsze części, a pora na plasterki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy pora i mieszamy. Dodajemy czosnek, kurki, boczniaki, przyprawiamy całość cząbrem, dodajemy suszone pomidory i mieszamy składniki, solimy całość i doprawiamy ostrą papryką, łączymy produkty. Do składników na patelni dorzucamy kluseczki, mieszamy i lekko podsmażamy, tak by kluski przeszły smakiem grzybów. Na tarce ścieramy żółty ser pleśniowy, a następnie zrywamy parę listków bazylii.  

 

Sposób podania:

Do głębokiego talerza nakładamy kluseczki, dokładamy grzyby. Na wierz kładziemy ser i dekorujemy liśćmi bazylii.

Doradca Smaku
Żeby kluseczki nam się nie skleiły możemy polać je olejem z suszonych pomidorów. Pora warto trzymać w lodówce, ponieważ po schłodzeniu łatwiej się kroi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat