Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Uwielbiacie dania pełne aromatu, których smak zostaje z Wami na dłużej? Jeśli tak - koniecznie przygotujcie Mushroom steak pie, czyli grzybową zapiekankę, zapiekaną pod kruchym ciastem według przepisu Piotra Ogińskiego. 

Składniki:

Steak pie:

cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
marchew
1 sztuka
pieczeń wołowa
250 g
boczniaki
100 g
olej
grzyby suszone
5 g
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
4-5 sztuki
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki
woda
1,5 litra
por
1/2 sztuki

Ciasto:

masło
200 g
mąka
200 g
woda
30-40 ml
sól morska Prymat w młynku
jajko
do posmarowania ciasta

Porada

Zamiast wody, możecie użyć bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.

2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).

3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.

4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.

5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak