Przepis i sposób przygotowania na: Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego
1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.
2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).
3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.
4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.
5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.