Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiacie dania pełne aromatu, których smak zostaje z Wami na dłużej? Jeśli tak - koniecznie przygotujcie Mushroom steak pie, czyli grzybową zapiekankę, zapiekaną pod kruchym ciastem według przepisu Piotra Ogińskiego. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Steak pie:

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • pieczeń wołowa

    250 g
  • boczniaki

    100 g
  • olej

  • grzyby suszone

    5 g
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • woda

    1,5 litra
  • por

    1/2 sztuki

Ciasto:

  • masło

    200 g
  • mąka

    200 g
  • woda

    30-40 ml
  • sól morska Prymat w młynku

  • jajko

    do posmarowania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.

2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).

3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.

4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.

5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.

 

Doradca Smaku
Zamiast wody, możecie użyć bulionu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat