Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiacie dania pełne aromatu, których smak zostaje z Wami na dłużej? Jeśli tak - koniecznie przygotujcie Mushroom steak pie, czyli grzybową zapiekankę, zapiekaną pod kruchym ciastem według przepisu Piotra Ogińskiego. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Steak pie:

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • pieczeń wołowa

    250 g
  • boczniaki

    100 g
  • olej

  • grzyby suszone

    5 g
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • woda

    1,5 litra
  • por

    1/2 sztuki

Ciasto:

  • masło

    200 g
  • mąka

    200 g
  • woda

    30-40 ml
  • sól morska Prymat w młynku

  • jajko

    do posmarowania ciasta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego

1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.

2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).

3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.

4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.

5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.

 

Doradca Smaku
Zamiast wody, możecie użyć bulionu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat