Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Steak pie:
-
cebula
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
marchew
1 sztuka -
pieczeń wołowa
250 g -
boczniaki
100 g -
olej
-
grzyby suszone
5 g -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
4-5 sztuki -
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki -
woda
1,5 litra -
por
1/2 sztuki
Ciasto:
-
masło
200 g -
mąka
200 g -
woda
30-40 ml -
sól morska Prymat w młynku
-
jajko
do posmarowania ciasta
Przepis i sposób przygotowania Mushroom steak pie wg Piotra Ogińskiego
1. Na patelnie którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, marchew, pieczarki oraz boczniaki do momentu aż będą ładnie brązowe.
2. Następnie pieczeń kroimy w dużą kostkę i dodajemy do naszych warzyw wraz z suszonymi grzybami i dalej podsmażamy, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem oraz liściem laurowym, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pora, całość zalewamy wodą i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie (tutaj wszystko zależy od naszej pieczeni).
3. Kiedy mięso się dusi w misce łączy ze sobą mąkę wraz z masłem i solą do momentu, aż masło będzie sypkie, po czym dodajemy wody i ponownie mieszamy, tak żeby uzyskać konsystencje jednolitego, lekko luźnego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na 20 minut żeby stężało.
4. Kiedy mięso jest miękkie, a ciasto stężeje, rozwałkowujemy je na grubość ok 0,5 cm, po czym odmierzamy średnice naszej patelni i wykrawamy z niego okrąg, który kładziemy na naszej zapiekance, pamiętając o tym by je wcześniej ponakłuwać.
5. Z pozostałości ciasta układamy wzorek, następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu aż ciasto będzie złociste.
Zamiast wody, możecie użyć bulionu.![]()
Komentarze (0)