Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dla zakochanych w zupach dziś podrzucamy pomysł na propozycję obiadową i nie tylko. Miseczka pożywnej zupy z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym to idealna opcja, która może zaskoczyć Twoich gości podczas kolacji albo przyjęcia. To ciekawe połączenie smaków sprawdzi się na co dzień ale też od święta.

Składniki:

Składniki:

bulion warzywny Kucharek 1 kostka
woda 1 litr
seler 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
gruszka 1 sztuka
ser gorgonzola 30-40 g
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 150 ml
kurki 30 dag
pieprz do smaku
natka pietruszki szczypta
pieczywo

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do garnka wrzucamy kostkę Bulionu Warzywnego Kucharek, seler, marchewkę, ziemniaki i dolewamy wodę. Wszystko gotujemy do miękkości.

2. Po przestygnięciu ugotowanych warzyw miksujemy bulion z warzywami. Kurki smażymy na maśle z cebulką i dodajemy do zupy, wszystko chwilę gotujemy.
Do zupy dodajemy słodką śmietankę 30%.

3. Obieramy jedną gruszkę posypujemy ją cukrem brązowym i karmelizujemy. Gruszkę dodajemy do zupy z pokruszonym serem pleśniowym. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

4. Podajemy z kawałkiem ulubionego pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak