Przepis i sposób przygotowania na: Rydze na bulionie z kaszą skąpane w śmietanie
PRZYGOTOWANIE:
1. Rydze oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy do grzybów. Dodajemy dwie łyżeczki masła. Smażymy krótko, mieszamy.
3. Kaszę gryczaną przepłukujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozpuszczoną kurkumę.
4. Kostkę bulionu Kucharek rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Potrawę zalewamy najpierw 250 ml bulionu, po nasiąknięciu przez kaszę dodajemy resztę bulionu. Dusimy ok. 20 minut do momentu miękkości zarówno rydzów jak i kaszy.
5. Pod koniec dodajemy śmietanę energicznie mieszając.
6. Przekładamy na talerz, posypujemy na wierzchu startym serkiem kozim dekorując natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą.