Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze na bulionie z kaszą skąpane w śmietanie

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne rydze w sosie z śmietanowym. Proste i szybkie danie idealne do makaronu, chleba, kotlecików ziemniaczanych lub zapiekanych ziemniaków. Idealne danie na chłodne jesienne dni.

Składniki:

SKŁADNIKI:

rydze 2 szklanki
kasza gryczana 200 gramów
cebula średnia 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
gałązki natki pietruszki 1 gałązka
ser kozi 10 dag
śmietana 30% 1 szklanka
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze na bulionie z kaszą skąpane w śmietanie

PRZYGOTOWANIE:

1. Rydze oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.

2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy do grzybów. Dodajemy dwie łyżeczki masła. Smażymy krótko, mieszamy.

3. Kaszę gryczaną przepłukujemy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy rozpuszczoną kurkumę.

4.  Kostkę bulionu Kucharek rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Potrawę zalewamy najpierw 250 ml bulionu, po nasiąknięciu przez kaszę dodajemy resztę bulionu. Dusimy ok. 20 minut do momentu miękkości zarówno rydzów jak i kaszy.

5. Pod koniec dodajemy śmietanę energicznie mieszając.

6. Przekładamy na talerz, posypujemy na wierzchu startym serkiem kozim dekorując natką pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak