Doradca Smaku XV: Kurki z purée z kalafiora i ziemniaków, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kurki z purée z kalafiora i ziemniaków, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie ciekawego pomysłu na wegetariańskie danie? Wypróbujcie przepis na kurki z aksamitnym purée z kalafiora i ziemniaków. Smakuje wybornie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurki:

  • kurki

    400 gramów
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka

Purée kalafiorowo-ziemniaczane:

  • kalafior

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • tarta mozzarella

    2 łyżki

Do smaku:

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

Do dekoracji:

  • oliwa szczypiorkowa

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Kurki z purée z kalafiora i ziemniaków, odc. 2

1. Różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy warzywa się gotują, możemy przygotować kurki. 

2. Por kroimy w piórka, czosnek w plastry. Oba składniki wrzucamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Mieszamy i podsmażamy minutę.

3. Por z czosnkiem przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wykładamy kurki.

4. Grzyby doprawiamy tymiankiem, a następnie mieszamy z czosnkiem i porem. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Pomidor sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i odkładamy je na bok. Pozostałą część kroimy w kostkę.

6. Siekamy pietruszkę.

7. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor oraz natkę pietruszki. Łączymy wszystkie składniki, solimy i doprawiamy białym pieprzem do smaku. Mieszamy i zdejmujemy kurki z palnika.

8. Odcedzamy ziemniaki z kalafiorem. Dodajemy ser mascarpone i miksujemy składniki na gładkie purée. Solimy do smaku oraz doprawiamy świeżo utartą, na małych oczkach tarki, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty ser mozzarella i dokładnie mieszamy purée łyżką.

Sposób podania:

Na talerz wykładamy purée. Na środku dodajemy smażone kurki z pomidorem. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy oliwą szczypiorkową*.

* Oliwa szczypiorkowa to ciekawy dodatek, który przygotujemy szybko i w łatwy sposób. Wystarczy zmiksować szklankę oliwy z  pęczkiem posiekanego szczypiorku, a następnie przelać przez sitko bądź gazę tak powstałą oliwę. W ten sposób oddzielimy nierozdrobnione kawałki szczypiorku. Oliwę szczypiorkową przechowujemy w lodówce.

Doradca Smaku
Kalafiora możemy ugotować też w mleku z dodatkiem liścia laurowego. Uzyskamy dzięki temu, głęboki, delikatny smak warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat