odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kurki z purée z kalafiora i ziemniaków, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie ciekawego pomysłu na wegetariańskie danie? Wypróbujcie przepis na kurki z aksamitnym purée z kalafiora i ziemniaków. Smakuje wybornie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurki:

  • kurki

    400 gramów
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka

Purée kalafiorowo-ziemniaczane:

  • kalafior

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • tarta mozzarella

    2 łyżki

Do smaku:

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

Do dekoracji:

  • oliwa szczypiorkowa

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy warzywa się gotują, możemy przygotować kurki. 

2. Por kroimy w piórka, czosnek w plastry. Oba składniki wrzucamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Mieszamy i podsmażamy minutę.

3. Por z czosnkiem przesuwamy na jedną połowę patelni, a na drugą wykładamy kurki.

4. Grzyby doprawiamy tymiankiem, a następnie mieszamy z czosnkiem i porem. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

5. Pomidor sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i odkładamy je na bok. Pozostałą część kroimy w kostkę.

6. Siekamy pietruszkę.

7. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor oraz natkę pietruszki. Łączymy wszystkie składniki, solimy i doprawiamy białym pieprzem do smaku. Mieszamy i zdejmujemy kurki z palnika.

8. Odcedzamy ziemniaki z kalafiorem. Dodajemy ser mascarpone i miksujemy składniki na gładkie purée. Solimy do smaku oraz doprawiamy świeżo utartą, na małych oczkach tarki, gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty ser mozzarella i dokładnie mieszamy purée łyżką.

Sposób podania:

Na talerz wykładamy purée. Na środku dodajemy smażone kurki z pomidorem. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy oliwą szczypiorkową*.

* Oliwa szczypiorkowa to ciekawy dodatek, który przygotujemy szybko i w łatwy sposób. Wystarczy zmiksować szklankę oliwy z  pęczkiem posiekanego szczypiorku, a następnie przelać przez sitko bądź gazę tak powstałą oliwę. W ten sposób oddzielimy nierozdrobnione kawałki szczypiorku. Oliwę szczypiorkową przechowujemy w lodówce.

Doradca Smaku
Kalafiora możemy ugotować też w mleku z dodatkiem liścia laurowego. Uzyskamy dzięki temu, głęboki, delikatny smak warzywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat