Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Są potrawy, które najlepiej smakują w Święta i przez to nadają im wyjątkowego charakteru. Pyszne oraz aromatyczne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi to jedna z takich potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO PIEROGOWE

  • mąka pszenna

    600 gramów
  • gorąca woda

    360 mililitrów
  • masło

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka

FARSZ

  • kapusta kiszona

    700 gramów
  • ugotowane suszone grzyby leśne

    80 gramów
  • cebula średnia

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień odlewamy 1,5 szklanki wody z grzybów, a w pozostałej części gotujemy grzyby do miękkości, odcedzamy, a gdy ostygną drobno siekamy.

KROK 2. Kapustę dobrze odciskamy z soku, przekładamy do garnka, zalewamy odlaną wcześniej wodą z grzybów i gotujemy do miękkości (około 45 minut), a następnie odsączmy i drobno siekamy.

KROK 3. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 4. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól. Masło wkładamy do gorącej wody i wlewamy stopniowo do mąki. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić nam się do rąk.

KROK 5. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.

KROK 6. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Na brzegach możemy upleść dodatkowo falbankę lub zrobić wzorek widelcem. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.

KROK 7. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

Futka
Pierogi z kapustą i grzybami możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do barszczu wigilijnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat