Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO PIEROGOWE
-
mąka pszenna
600 gramów -
gorąca woda
360 mililitrów -
masło
3 łyżki -
sól
1 łyżeczka
FARSZ
-
kapusta kiszona
700 gramów -
ugotowane suszone grzyby leśne
80 gramów -
cebula średnia
2 sztuki -
olej
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
sól
4 szczypty
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień odlewamy 1,5 szklanki wody z grzybów, a w pozostałej części gotujemy grzyby do miękkości, odcedzamy, a gdy ostygną drobno siekamy.
KROK 2. Kapustę dobrze odciskamy z soku, przekładamy do garnka, zalewamy odlaną wcześniej wodą z grzybów i gotujemy do miękkości (około 45 minut), a następnie odsączmy i drobno siekamy.
KROK 3. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju, dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 4. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej sól. Masło wkładamy do gorącej wody i wlewamy stopniowo do mąki. Na początku mieszamy wszystko łyżką, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić nam się do rąk.
KROK 5. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki za pomocą szklanki, a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką lub miseczką.
KROK 6. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Na brzegach możemy upleść dodatkowo falbankę lub zrobić wzorek widelcem. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
KROK 7. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.
Pierogi z kapustą i grzybami możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do barszczu wigilijnego.![]()
Komentarze (0)