Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie risotto z kurczakiem i grzybami
Risotto z grzybami leśnymi jest pyszne, aromatyczne i docenią je najbardziej wybredni goście. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć pieczarek. Tymianek i pieprz czarny to idealna para do grzybów. Ważne - robiąc risotto trzeba być cierpliwym i... nie żałować masła na koniec.
1. Trzy szalotki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzane masło z oliwą i zeszklij.
2. Dorzuć ryż i smaż, cały czas mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
3. Wlewaj stopniowo wino i mieszaj, aż płyn wyparuje.
4. Następnie stopniowo dolewaj bulion, po jednej chochli, tak by minimalnie przykrywał ryż i by ryż zdążył go wchłonąć.
5. Ok. ¾ pieczarek (lub borowików), pokrój na plasterki i dorzuć do risotto. Pozostałe pieczarki/borowiki posłużą do ozdoby gotowego dania. Pamiętaj, aby na bieżąco próbować risotto. Jeśli brakuje soli, od razu dosyp więcej, by ryż zdążył ją zaabsorbować.
6. Boczek pokrój w kostkę a pozostałe pieczarki/borowiki w plasterki.
7. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż boczek z resztą pieczarek/borowików. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
8. Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem i usmaż na złoty kolor na maśle z oliwą.
9. Po około 20–25 minutach risotto powinno być gotowe. Upewnij się próbując, czy ryż jest wystarczająco miękki. Dodaj usmażone mięso z kurczaka, zostawiając kilka kawałków do dekoracji.
10. Zdejmij risotto z kuchenki. Dodaj po 150g masła i parmezanu i dobrze wymieszaj. Podawaj od razu, nakładając risotto na wcześniej podgrzane talerze.
11. Udekoruj chrupiącymi grzybami, kawałkami kurczaka, boczkiem, posiekaną zieloną pietruszką i wiórkami parmezanu.