Włoskie risotto z kurczakiem i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ciekawi jak zrobić prawdziwe, włoskie risotto? Danie nie jest trudne, ale najpierw trzeba poznać kilka tricków, żeby wyszło naprawdę dobre, jak we Włoszech;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    300 g
  • cebula szalotka

    4 szt.
  • masło 82%

    1 kostka
  • oliwa

  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • boczek

    100 g
  • pieczarki

    500 g
  • piersi z kurczaka

    300 g
  • bulion drobiowy

    ok. 1.5 l
  • parmezan

    150 g
  • sól

  • tymianek suszony

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

  • natka pietruszki

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

3 szalotki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzane masło z oliwą i zeszklij.

Dorzuć ryż i smaż, cały czas mieszając, przez ok. 2-3 minuty.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej wino i mieszaj aż płyn wyparuje.

Następnie stopniowo dolewaj bulion, po jednej chochli, tak by minimalnie przykrywał ryż i by ryż zdążył go wchłonąć.

Ok. ¾ pieczarek pokrój na plasterki i dorzuć do risotto. Pozostałe pieczarki posłużą do ozdoby gotowego dania.

Pamiętaj, aby na bieżąco próbować risotto. Jeśli brakuje soli, od razu dosyp więcej, by ryż zdążył ją zaabsorbować.

Boczek pokrój w kostkę a pozostałe pieczarki w plasterki.

Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż boczek z resztą pieczarek.

Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem i usmaż na złoty kolor na maśle z oliwą.

Po około 20–25 minutach risotto powinno być gotowe. Upewnij się próbując, czy ryż jest wystarczająco miękki. Dodaj usmażone mięso z kurczaka, zostawiając kilka kawałków do dekoracji.

Zdejmij risotto z kuchenki. Dodaj po 150g masła i parmezanu i dobrze wymieszaj.

Podawaj od razu, nakładając risotto na wcześniej podgrzane talerze.

Udekoruj chrupiącymi grzybami, kawałkami kurczaka, boczkiem, posiekaną zieloną pietruszką i wiórkami parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat