Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Flaczki z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na flaczki ale w zupełnie innym, nowym wydaniu? Co powiecie na te w wersji wegetariańskiej, czyli z dodatkiem boczniaków? Te z przepisu Piotra Ogińskiego są przepyszne! 

Składniki:

Flaczki:

olej z Marynowanego czosnku z ziołami Smak
2 łyżki
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak
7 ząbków
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
olej
marchewki
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
seler nać
2 sztuki
bulion warzywny
1,5 litra
boczniaki
250 g
masło
50 g
ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
por
1/3 sztuki
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3
Sklep Prymat

Sos chrzanowy:

kwaśna śmietana 18%
150 g
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
chrzan tarty Smak
3 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
1 łyżeczka
pietruszka zielona
listki
sól morska Prymat w młynku
do smaku

Dodatki:

chleb
pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

1. Na patelnię wylewamy olej wraz z marynowanym czosnkiem, dodajemy tymianek, liść laurowy, pieprz oraz sól i podsmażamy całość ok minutę, po czym dodajemy cebulę oraz surowy czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.

2. W międzyczasie do garnka wlewamy olej i podsmażamy marchew, pietruszkę oraz seler naciowy przez ok 3 minuty.

3. Następnie podsmażoną cebulę dodajemy do warzyw, wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.

4. Na patelni po cebuli rozpuszczamy masło i podsmażamy boczniaki podarte na mniejsze kawałki wraz z zielem angielskim, do momentu aż grzyby będą lekko brązowe.

5. Kiedy warzywa się duszą, a boczniaki podsmażają przechodzimy do przygotowania prostego sosu, w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, chrzan, olej oraz pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.

6.Podsmażonego boczniaki przekładamy do garnka, dodajemy por, imbir, gałkę muszkatołową oraz paprykę ostrą i całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.

7. Gotowe flaczki doprawiamy solą jeśli potrzeba, przelewamy do miski, polewamy sosem chrzanowym, dekorujemy pietruszką i podajemy z kromką chleba. Smacznego! 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iga163 08.03.2023 06:17
Super przepisy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak