Flaczki z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na flaczki ale w zupełnie innym, nowym wydaniu? Co powiecie na te w wersji wegetariańskiej, czyli z dodatkiem boczniaków? Te z przepisu Piotra Ogińskiego są przepyszne! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Flaczki:

  • olej z Marynowanego czosnku z ziołami Smak

    2 łyżki
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    7 ząbków
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler nać

    2 sztuki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • boczniaki

    250 g
  • masło

    50 g
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • por

    1/3 sztuki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/3

Sos chrzanowy:

  • kwaśna śmietana 18%

    150 g
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • chrzan tarty Smak

    3 łyżeczki
  • olej

    1 łyżeczka
  • pietruszka zielona

    listki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki:

  • chleb

  • pietruszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

1. Na patelnię wylewamy olej wraz z marynowanym czosnkiem, dodajemy tymianek, liść laurowy, pieprz oraz sól i podsmażamy całość ok minutę, po czym dodajemy cebulę oraz surowy czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.

2. W międzyczasie do garnka wlewamy olej i podsmażamy marchew, pietruszkę oraz seler naciowy przez ok 3 minuty.

3. Następnie podsmażoną cebulę dodajemy do warzyw, wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.

4. Na patelni po cebuli rozpuszczamy masło i podsmażamy boczniaki podarte na mniejsze kawałki wraz z zielem angielskim, do momentu aż grzyby będą lekko brązowe.

5. Kiedy warzywa się duszą, a boczniaki podsmażają przechodzimy do przygotowania prostego sosu, w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, chrzan, olej oraz pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.

6.Podsmażonego boczniaki przekładamy do garnka, dodajemy por, imbir, gałkę muszkatołową oraz paprykę ostrą i całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.

7. Gotowe flaczki doprawiamy solą jeśli potrzeba, przelewamy do miski, polewamy sosem chrzanowym, dekorujemy pietruszką i podajemy z kromką chleba. Smacznego! 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat