Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z boczniaków wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
1. Na patelnię wylewamy olej wraz z marynowanym czosnkiem, dodajemy tymianek, liść laurowy, pieprz oraz sól i podsmażamy całość ok minutę, po czym dodajemy cebulę oraz surowy czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
2. W międzyczasie do garnka wlewamy olej i podsmażamy marchew, pietruszkę oraz seler naciowy przez ok 3 minuty.
3. Następnie podsmażoną cebulę dodajemy do warzyw, wlewamy bulion i gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.
4. Na patelni po cebuli rozpuszczamy masło i podsmażamy boczniaki podarte na mniejsze kawałki wraz z zielem angielskim, do momentu aż grzyby będą lekko brązowe.
5. Kiedy warzywa się duszą, a boczniaki podsmażają przechodzimy do przygotowania prostego sosu, w miseczce łączymy ze sobą śmietanę, chrzan, olej oraz pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.
6.Podsmażonego boczniaki przekładamy do garnka, dodajemy por, imbir, gałkę muszkatołową oraz paprykę ostrą i całość gotujemy aż warzywa będą miękkie.
7. Gotowe flaczki doprawiamy solą jeśli potrzeba, przelewamy do miski, polewamy sosem chrzanowym, dekorujemy pietruszką i podajemy z kromką chleba. Smacznego!