Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana 18%
1 szklanka -
masło
1 łyżka -
cebula
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
grzyby suszone
0,5 szklanki -
Papryka słodka mielona Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Sos śmietanowy z grzybami leśnymi suszonymi
Kroki postępowania

Grzyby przekładamy do rondelka i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 30 minut. Następnie, w tej samej wodzie, gotujemy do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Oprószamy solą, aby się nie przypaliła. Następnie dodajemy odsączone grzyby (większe możemy pokroić w paseczki, połówki lub na ćwiartki). Chwilę podsmażamy z cebulą, a potem wlewamy wywar - wodę w której grzyby się gotowały. Zagotowujemy.

Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)