Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na pyszne danie we włoskim stylu? A gdyby tak dodać do niego polski akcent? Wypróbujcie przepis na wyśmienity (i nieoczywisty!) makaron fregola z grzybami leśnymi, posypany serem wędzonym. 

Składniki:

Składniki:

Makaron - Fregola 300 gramów
czosnek 1 ząbek
cebula 0.5 sztuki
oliwa 2 łyżki
kurki 300 gramów
Musztarda pomidorowa Prymat 2 łyżeczki
oliwki zielone 8 sztuk
białe wino wytrawne 0.5 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
suszone pomidory z ziołami Smak 6 sztuk
woda 2 litry

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

Do dekoracji:

ser wędzony 100 gramów
bazylia czerwona kilka liści
bazylia świeża kilka liści

Porada

Musztardę pomidorową można wykorzystać w nieoczywisty sposób także w innych sosach. Nie zdominuje potrawy, a świetnie podkręci jej smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10

1. Czosnek rozgniatamy bokiem noża i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszamy do zeszklenia. 

3. Na patelnię wrzucamy kurki i po chwili smażenia dodajemy musztardę pomidorową. 

4. Gdy kurki się smażą, kroimy oliwki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy całość. 

5. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Po minucie dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy sos.

6. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

7. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut. 

8. Na dużych oczkach tarki trzemy ser wędzony.

9. Odcedzony makaron wsypujemy do sosu i doprawiamy przyprawą do dań z makaronu. Dokładnie mieszamy i smażymy całość jeszcze minutę na małym ogniu.

10. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.

Sposób podania:

Makaron w grzybowym sosie podajemy w głębokim talerzu. Danie dekorujemy serem i listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak