Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
Makaron - Fregola
300 gramów -
czosnek
1 ząbek -
cebula
0.5 sztuki -
oliwa
2 łyżki -
kurki
300 gramów -
Musztarda pomidorowa Prymat
2 łyżeczki -
oliwki zielone
8 sztuk -
białe wino wytrawne
0.5 szklanki -
śmietana kremówka
1 szklanka -
suszone pomidory z ziołami Smak
6 sztuk -
woda
2 litry
Do smaku:
-
sól morska Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat
Do dekoracji:
-
ser wędzony
100 gramów -
bazylia czerwona
kilka liści -
bazylia świeża
kilka liści
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10
1. Czosnek rozgniatamy bokiem noża i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszamy do zeszklenia.
3. Na patelnię wrzucamy kurki i po chwili smażenia dodajemy musztardę pomidorową.
4. Gdy kurki się smażą, kroimy oliwki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy całość.
5. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Po minucie dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy sos.
6. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
7. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.
8. Na dużych oczkach tarki trzemy ser wędzony.
9. Odcedzony makaron wsypujemy do sosu i doprawiamy przyprawą do dań z makaronu. Dokładnie mieszamy i smażymy całość jeszcze minutę na małym ogniu.
10. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.
Sposób podania:
Makaron w grzybowym sosie podajemy w głębokim talerzu. Danie dekorujemy serem i listkami bazylii.
Musztardę pomidorową można wykorzystać w nieoczywisty sposób także w innych sosach. Nie zdominuje potrawy, a świetnie podkręci jej smak.![]()
Komentarze (0)