Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na pyszne danie we włoskim stylu? A gdyby tak dodać do niego polski akcent? Wypróbujcie przepis na wyśmienity (i nieoczywisty!) makaron fregola z grzybami leśnymi, posypany serem wędzonym. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Makaron - Fregola

    300 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    0.5 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • kurki

    300 gramów
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwki zielone

    8 sztuk
  • białe wino wytrawne

    0.5 szklanki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    6 sztuk
  • woda

    2 litry

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

Do dekoracji:

  • ser wędzony

    100 gramów
  • bazylia czerwona

    kilka liści
  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Makaron fregola z grzybami leśnymi, odc. 10

1. Czosnek rozgniatamy bokiem noża i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszamy do zeszklenia. 

3. Na patelnię wrzucamy kurki i po chwili smażenia dodajemy musztardę pomidorową. 

4. Gdy kurki się smażą, kroimy oliwki. Wrzucamy je do sosu i mieszamy całość. 

5. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie mieszamy. Po minucie dolewamy śmietanę kremówkę i ponownie mieszamy sos.

6. Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy do sosu. Mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

7. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut. 

8. Na dużych oczkach tarki trzemy ser wędzony.

9. Odcedzony makaron wsypujemy do sosu i doprawiamy przyprawą do dań z makaronu. Dokładnie mieszamy i smażymy całość jeszcze minutę na małym ogniu.

10. Do wrzącej, osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 15 minut.

Sposób podania:

Makaron w grzybowym sosie podajemy w głębokim talerzu. Danie dekorujemy serem i listkami bazylii.

Doradca Smaku
Musztardę pomidorową można wykorzystać w nieoczywisty sposób także w innych sosach. Nie zdominuje potrawy, a świetnie podkręci jej smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat