Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki portobello a'la schabowy

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczarki portobello są często wykorzystywane w przystawkach i przekąskach podczas domówek. W odróżnieniu od tradycyjnych pieczarek różnią się kolorem i wielkością, dlatego przygotowuje się z ich użyciem dania główne. Jeśli jesteście wegetarianami, sięgnijcie po ten przepis i przygotujcie przepyszny obiad. Wypróbujcie przepisu na pieczarki portobello a'la schabowy z dodatkiem sosu jogurtowego. Do dekoracji użyjcie garści rukoli lub roszponki.

Składniki:

Składniki:

pieczarki portobello 3 sztuki
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
masło klarowane do smażenia
Kucharek Smak Natury do smaku

Sos:

majonez 2 łyżki
gęsty jogurt naturalny 200 ml
szczypiorek posiekany 1 pęczek
rzodkiewki 6 sztuk
pomidory koktajlowe (pokrojone w połówki) 6 sztuk
Kucharek Smak Natury do smaku

Porada

Pieczarki portobello możecie zastąpić boczniakami lub kaniami.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki portobello a'la schabowy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek Smak Natury .

2. Pieczarki portobello układamy na desce, oprószamy mąką połączoną z przyprawą Kucharek Smak Natury. Zamaczamy pieczarki w rozkłóconych jajkach, a następnie dokładnie panierujemy w bułce tartej.

3. Pieczarki portobello smażmy na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony, a następnie przekładamy na ręcznik papierowe. 

4. Pieczarki portobello a'la schabowy podajemy ze schłodzonym  sosem.

 

Smacznego!   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak