Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki w sosie grzybowym

5.0
(112)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na polędwiczki w sosie grzybowym. Aromatyczny sos z grzybów leśnych to przewodni smak tego dania. Polędwiczki podawaj z ziemniaczkami, warzywami - posypane świeżą natką pietruszki lub bazylii.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść
cebula biała 1 sztuka
bulion 1 szklanka
śmietana 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól w młynku Prymat do smaku
mąka pszenna 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżeczki
olej do smażenia 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w sosie grzybowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne polędwiczki w sosie grzybowym, które z pewnością rozpieszczą podniebienia wszystkich mięsożerców oraz miłośników leśnych smakołyków. Duet idealny, który przeplata delikatność, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki w sosie grzybowym możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, ulubioną kaszą lub warzywami. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę z gotowania pozostawiamy.

KROK 2. Oczyszczoną polędwicę kroimy w pasy, rozbijamy je delikatnie dłonią i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Na oleju pozostałym ze smażenia mięsa, rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę.

KROK 3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je 1 szklanką gorącego bulionu oraz szklanką wody z gotowania grzybów, dodajemy przyrumienioną cebulkę, tymianek, kminek, czosnek granulowany oraz pokrojone grzybki i dusimy do miękkości (około 20 - 25 minut).

KROK 4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do gotujących się polędwiczek. Całość ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i gotowe! :)

Życzę smacznego! :)

Zobacz inne pyszne dania z grzybami leśnymi:

Risotto z grzybami

Zupa grzybowa

Pierogi z grzybami leśnymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojtek 26.04.2023 12:20
Zrobiłem, zjadłem, pyszne. Odrobina zielonego (pietruszka lub kolendra, koperek do ziemniaczka), dodatek to marchewka zasmażana, ziemniaczek ubity z mlekiem - to jest p o e z j a w 40min.
Doradca Smaku 26.04.2023 12:46
Dzięki za pozytywną opinię! Cieszę się, że przepis się sprawdził :)
Pani Domu 19.12.2016 18:32
pysznie wyglądają
Ela15 01.11.2016 05:58
pyszne danie
MonikaW 19.10.2016 17:11
palce lizać
Babeczka35 14.10.2016 20:59
Smaczne danie.
benka 14.10.2016 20:00
Pyszna propozycja.
Agnieszka-87-25 14.10.2016 19:36
apetyczne na obiad
katarzynka455 14.10.2016 14:17
Pyszności z grzybami:))
ada.la 14.10.2016 13:55
smaczne danie
Wiktoria29 14.10.2016 13:44
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak