Zalewajka z suszonymi grzybami

Zalewajka z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Podstawowe

  • ziemniaki

    8 większych
  • grzyby suszone

    garść wcześniej namoczone w 170 ml wod
  • kiełbasa

    laska
  • boczek parzony

    20dag
  • cebula

    większa
  • Barszcz biały

    w butelce
  • ząbek czosnku

    4

Dodatkowo

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    4
  • sól i pieprz

  • majeranek

  • śmietana

    4 czubate łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zalewajka z suszonymi grzybami

Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuję około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Edita 09.05.2017 19:15
pyszna zupa
jejkuchnia 08.05.2017 14:43
Moje również. :)
Wacław 08.05.2017 09:42
pyszna zupa,moje smaki :-)
MagdalenaIC 07.05.2017 21:58
Pysznie :)
IKrakowianka 07.05.2017 21:20
bardzo smaczna :)
Mniam 07.05.2017 21:12
O rety, ale bym zjadła!
jagoda5913 07.05.2017 16:49
super zupka
jejkuchnia 07.05.2017 16:35
Ja też bardzo lubię. :) Dziękuję!
Konczi 07.05.2017 16:19
Uwielbiam zalewajkę, Twoja wygląda obłędnie <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat