Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Podstawowe
-
ziemniaki
8 większych -
grzyby suszone
garść wcześniej namoczone w 170 ml wod -
kiełbasa
laska -
boczek parzony
20dag -
cebula
większa -
Barszcz biały
w butelce -
ząbek czosnku
4
Dodatkowo
-
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
ziele angielskie
4 -
sól i pieprz
-
majeranek
-
śmietana
4 czubate łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Zalewajka z suszonymi grzybami
Następnie stopniowo dodaję barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku - uważać, żeby nie przesadzić, bo zupa będzie zbyt kwaśna).
Boczek i kiełbasę kroję w kostkę, cebulę siekam. Całość podsmażam (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się on z boczku). Wszystko dodaję do zupy wraz z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Chwilę gotuję.
Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze (9)