Gulasz z boczniaków wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placki ziemniaczane to jedno z dań najbardziej lubianych przez Polaków. Najczęściej zajadamy je z cukrem, kwaśną śmietaną lub gulaszem mięsnym, ale koniecznie spróbujcie przygotować je z gulaszem z boczniaków. Z pewnością nie pożałujecie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gulasz:

  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion warzywny

    250 ml
  • śmietanka 30%

    250 ml
  • passata pomidorowa

    250 ml
  • cebula pokrojona w piórka

    1 sztuka
  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    10 sztuk

Placki ziemniaczane:

  • ziemniaki średnie

    5 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki:

  • kwaśna śmietana 18%

  • pietruszka zielona

  • Estragon suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

1. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, którą solimy i podsmażamy na wolnym ogniu przez ok 15-20 minut, aż cebula będzie brązowa. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy czosnek, przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę oraz odrobinę oleju.

2. Kiedy przyprawy zaczną się smażyć dodajemy bulion i redukujemy go o połowę, następnie dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i całość ponownie redukujemy o połowę.

3. Kiedy sos się zredukuję przecedzamy go przez sitko i ponownie wlewamy na patelnię. Boczniaki drzemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju wraz z solą do momentu, aż będą lekko brązowe.

4. Podsmażone boczniaki przekładamy do sosu, dodajemy ogórki konserwowe oraz cebulę i całość dusimy ok 5-7 minut na małym ogniu.

5. Kiedy gulasz się dusi przechodzimy do smażenia placków ziemniaczanych, ziemniaki trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na sitko, po ok 2-3 minutach dokładnie je ściskamy, tak by pozbyć się nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawimy na 1 minutę, po czym wodę wylewamy a do skrobi która osadziła się na dnie przekładamy ziemniaki.

6. Dodajemy 1 jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 2 minuty z każdej strony.

7. Kiedy placki są usmażone przechodzimy do wykładania gulaszu, na talerz wykładamy 3-4 placki ziemniaczane, lekko solimy, obok wylewamy gulasz na który kruszymy suszony estragon, danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz pietruszką.

Smacznego!

 

Doradca Smaku
Przy użyciu ziemniaków mniej skrobiowych (BC) dodanie 1-2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej może być konieczne, po to by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Pamiętajcie również, że ziemniaki przed smażeniem powinny mieć temperaturę pokojową - inaczej mogą nam się spalić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat