Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z boczniaków wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
1. Na zimną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, którą solimy i podsmażamy na wolnym ogniu przez ok 15-20 minut, aż cebula będzie brązowa. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy czosnek, przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę oraz odrobinę oleju.
2. Kiedy przyprawy zaczną się smażyć dodajemy bulion i redukujemy go o połowę, następnie dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i całość ponownie redukujemy o połowę.
3. Kiedy sos się zredukuję przecedzamy go przez sitko i ponownie wlewamy na patelnię. Boczniaki drzemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju wraz z solą do momentu, aż będą lekko brązowe.
4. Podsmażone boczniaki przekładamy do sosu, dodajemy ogórki konserwowe oraz cebulę i całość dusimy ok 5-7 minut na małym ogniu.
5. Kiedy gulasz się dusi przechodzimy do smażenia placków ziemniaczanych, ziemniaki trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na sitko, po ok 2-3 minutach dokładnie je ściskamy, tak by pozbyć się nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawimy na 1 minutę, po czym wodę wylewamy a do skrobi która osadziła się na dnie przekładamy ziemniaki.
6. Dodajemy 1 jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 2 minuty z każdej strony.
7. Kiedy placki są usmażone przechodzimy do wykładania gulaszu, na talerz wykładamy 3-4 placki ziemniaczane, lekko solimy, obok wylewamy gulasz na który kruszymy suszony estragon, danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz pietruszką.
Smacznego!