odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Grzyby po azjatycku z sezamem, odc. 27

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kuchnia orientalna to bogactwo wspaniałych smaków. Przygotowując danie kuchni azjatyckiej, koniecznie sięgnijcie po przepis na grzyby po azjatycku z sezamem.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • grzyby shimeji

    100 g
  • grzybki enoki

    100 g
  • grzyby shiitake

    120 g
  • boczniak złocisty

    100 g
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • fasola mung

    100 g
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • prażone orzechy nerkowca

    1/3 szklanki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    do smaku

Omlet:

  • jajko

    1 sztuka
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • sezam

  • kiełki groszku cukrowego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Sposób przygotowania:

1. Grubszą część pak choi siekamy, czerwoną cebulę kroimy w półplasterki, siekamy czosnek, paprykę kroimy w małe plasterki. Przygotowujemy kiełki fasoli mung. Od grzybów odcinamy końcówki.

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy twardą część pak choi, cebulę i czosnek, po czym całość mieszamy. Dodajemy czerwoną paprykę i składniki doprawiamy przyprawą do dań chińskich, łączmy produkty i dodajemy do nich grzyby: shitake, złocisty boczniak, enoki, shimeji. Mieszamy i dodajemy pozostałą część kapusty pak choi, kiełki fasoli mung i orzechy nerkowca. Dorzucamy słodki sos sojowy, całość doprawiamy chili pieprzem cayenne. Łączymy składniki i zdejmujemy patelnię z gazu.

3. Jajko wbijamy do miski, delikatnie je roztrzepujemy i dodajemy do niego liofilizowany szczypiorek, sól i pieprz kolorowy, a następnie całość mieszamy.

4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i smażymy na nim omlet. Następnie zdejmujemy go z patelni, zwijamy w rulon i siekamy na paseczki.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy grzyby, na wierzch kładziemy paski omletu, posypujemy całość sezamem i dekorujemy kiełkami słodkiego groszku.

 

 

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat