Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Grzyby po azjatycku z sezamem, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(73)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kuchnia orientalna to bogactwo wspaniałych smaków. Przygotowując danie kuchni azjatyckiej, koniecznie sięgnijcie po przepis na grzyby po azjatycku z sezamem.

Składniki:

Składniki:

grzyby shimeji 100 g
grzybki enoki 100 g
grzyby shiitake 120 g
boczniak złocisty 100 g
cebula czerwona 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
kapusta pak choi 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
fasola mung 100 g
olej sezamowy do smażenia
sos sojowy 1 łyżka
prażone orzechy nerkowca 1/3 szklanki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat do smaku

Omlet:

jajko 1 sztuka
olej sezamowy do smażenia
Szczypiorek liofilizowany Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Do dekoracji:

sezam
kiełki groszku cukrowego

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grzyby po azjatycku z sezamem, odc. 27

 

Sposób przygotowania:

1. Grubszą część pak choi siekamy, czerwoną cebulę kroimy w półplasterki, siekamy czosnek, paprykę kroimy w małe plasterki. Przygotowujemy kiełki fasoli mung. Od grzybów odcinamy końcówki.

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy, a następnie wrzucamy twardą część pak choi, cebulę i czosnek, po czym całość mieszamy. Dodajemy czerwoną paprykę i składniki doprawiamy przyprawą do dań chińskich, łączmy produkty i dodajemy do nich grzyby: shitake, złocisty boczniak, enoki, shimeji. Mieszamy i dodajemy pozostałą część kapusty pak choi, kiełki fasoli mung i orzechy nerkowca. Dorzucamy słodki sos sojowy, całość doprawiamy chili pieprzem cayenne. Łączymy składniki i zdejmujemy patelnię z gazu.

3. Jajko wbijamy do miski, delikatnie je roztrzepujemy i dodajemy do niego liofilizowany szczypiorek, sól i pieprz kolorowy, a następnie całość mieszamy.

4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i smażymy na nim omlet. Następnie zdejmujemy go z patelni, zwijamy w rulon i siekamy na paseczki.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy grzyby, na wierzch kładziemy paski omletu, posypujemy całość sezamem i dekorujemy kiełkami słodkiego groszku.

 

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak