Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety z kaszy z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Rydze dokładnie czyścimy i dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości grzyba) oraz sprawdzamy czy nie są robaczywe.
Następnie solimy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu aż będą ładnie podsmażone (3-4 minuty).
Do podsmażonych grzybów dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż cebulka się zeszkli (jeżeli patelnia jest sucha, możemy dodać łyżeczkę masła lub oleju). Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone całość zalewamy śmietanką oraz sosem pomidorowym, doprawiamy solą, jałowcem, zielem angielskim, rozmarynem, tymiankiem oraz papryką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie przechodzimy do przygotowywania kotletów, na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, tymianek oraz rozmaryn, całość solimy i podsmażamy
do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie do cebuli dodajemy 3/4 ugotowanej kaszy i podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym mielimy ją na gładką masę i zostawiamy do
ostudzenia. Do reszty kaszy dodajemy twaróg, jajko, sól oraz zmieloną kaszę, dokładnie mieszamy i za pomocą mokrej dłoni formujemy kotleta wielkości dłoni, którego
obtaczamy w jajku, bułce, ponownie formujemy i ponownie panierujemy w bułce, tak jak jest to pokazane na filmie. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będą
złociste z obu stron. Kiedy wszystko jest gotowe do sosu dodajemy świeży lubczyk i wykładamy na talerz, następnie wykładamy kotlety, które również polewamy sosem.
Danie posypujemy twarogiem i podajemy. Smacznego!