Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Kotlety z kaszy z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlety z kaszy

Składniki:

Kotlety z kaszy:

sucha kasza gryczana niepalona 80 g
twaróg tłusty 60 g
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat opcjonalnie

Panierka:

jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Sos rydzowy:

rydze 4-5 sztuk
masło 30 g
sól morska Prymat w młynku do smaku
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula 1 sztuka
śmietanka 30% 200 ml
sos pomidorowy 100 ml
Owoc jałowca cały Prymat 4-5 sztuk
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
lubczyk świeży

Dodatki:

twaróg tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety z kaszy z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Rydze dokładnie czyścimy i dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości grzyba) oraz sprawdzamy czy nie są robaczywe.

Następnie solimy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu aż będą ładnie podsmażone (3-4 minuty).

Do podsmażonych grzybów dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż cebulka się zeszkli (jeżeli patelnia jest sucha, możemy dodać łyżeczkę masła lub oleju). Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone całość zalewamy śmietanką oraz sosem pomidorowym, doprawiamy solą, jałowcem, zielem angielskim, rozmarynem, tymiankiem  oraz papryką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie przechodzimy do przygotowywania kotletów, na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, tymianek oraz rozmaryn, całość solimy i podsmażamy 

do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie do cebuli dodajemy 3/4 ugotowanej kaszy i podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym mielimy ją na gładką masę i zostawiamy do 

ostudzenia. Do reszty kaszy dodajemy twaróg, jajko, sól oraz zmieloną kaszę, dokładnie mieszamy i za pomocą mokrej dłoni formujemy kotleta wielkości dłoni, którego

obtaczamy w jajku, bułce, ponownie formujemy i ponownie panierujemy w bułce, tak jak jest to pokazane na filmie. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będą

złociste z obu stron. Kiedy wszystko jest gotowe do sosu dodajemy świeży lubczyk i wykładamy na talerz, następnie wykładamy kotlety, które również polewamy sosem.

Danie posypujemy twarogiem i podajemy. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak