Co na obiad: Kotlety z kaszy z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety z kaszy

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety z kaszy:

  • sucha kasza gryczana niepalona

    80 g
  • twaróg tłusty

    60 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    opcjonalnie

Panierka:

  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Sos rydzowy:

  • rydze

    4-5 sztuk
  • masło

    30 g
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • sos pomidorowy

    100 ml
  • Owoc jałowca cały Prymat

    4-5 sztuk
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • lubczyk świeży

Dodatki:

  • twaróg tłusty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Rydze dokładnie czyścimy i dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości grzyba) oraz sprawdzamy czy nie są robaczywe.

Następnie solimy i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu aż będą ładnie podsmażone (3-4 minuty).

Do podsmażonych grzybów dodajemy czosnek oraz cebulę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu aż cebulka się zeszkli (jeżeli patelnia jest sucha, możemy dodać łyżeczkę masła lub oleju). Kiedy wszystko jest ładnie podsmażone całość zalewamy śmietanką oraz sosem pomidorowym, doprawiamy solą, jałowcem, zielem angielskim, rozmarynem, tymiankiem  oraz papryką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie przechodzimy do przygotowywania kotletów, na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, tymianek oraz rozmaryn, całość solimy i podsmażamy 

do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie do cebuli dodajemy 3/4 ugotowanej kaszy i podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym mielimy ją na gładką masę i zostawiamy do 

ostudzenia. Do reszty kaszy dodajemy twaróg, jajko, sól oraz zmieloną kaszę, dokładnie mieszamy i za pomocą mokrej dłoni formujemy kotleta wielkości dłoni, którego

obtaczamy w jajku, bułce, ponownie formujemy i ponownie panierujemy w bułce, tak jak jest to pokazane na filmie. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będą

złociste z obu stron. Kiedy wszystko jest gotowe do sosu dodajemy świeży lubczyk i wykładamy na talerz, następnie wykładamy kotlety, które również polewamy sosem.

Danie posypujemy twarogiem i podajemy. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat