Przepis i sposób przygotowania na: Wege gulasz z boczniaków, DS XVIII odc. 31
Tradycyjny gulasz to danie mięsne, jednogarnkowe, które wymaga długiego gotowania. Ten przepis na wege gulasz jest szybki w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i pyszny. Na liście składników są boczniaki, grzyby leśne, papryka, pomidory oraz śliwki suszone.
Przepis na wege gulsz krok po kroku:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Przyprawiamy papryką wędzoną Prymat. Boczniaki kroimy w paski.
Pokrojone boczniaki wrzucamy do garnka i dodajemy sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Następnie dorzucamy grzyby suszone. Całość zalewamy wywarem i winem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe Prymat. Wszystko dusimy ok 10 minut. Pomidory i czerwoną paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Pietruszkę siekamy i wsypujemy do gulaszu.
Czerstwe pieczywo kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja pieczenia góra dół i pieczemy aż grzanki się zarumienią.
Gotowy gulasz podajemy z grzankami.