Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pieczarki z pomidorkami na kaszy gryczanej, DS XVIII odc. 23

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smażone pieczarki w sosie ostrygowym z kaszą gryczaną, można określić również jako kaszotto ze smażonymi pieczarkami. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, który na drugi dzień możecie zamknąć w pojemniczku i zabrać ze sobą do pracy!

Składniki:

Składniki:

szalotka 1 sztuka
pieczarki - kapelusze 500 g
kukurydza (minikolby) 6 sztuki
kapusta pekińska 1/2 sztuki
sos ostrygowy 2 łyżki
szczypiorek 1 łyżka
pomidorki cherry 250 g
orzeszki ziemne garść
sok z limonki do smaku
kasza gryczana 1 szklanka
woda 2 szklanki
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pieczarki z pomidorkami na kaszy gryczanej, DS XVIII odc. 23

Smażone pieczarki z sosem ostrygowym to danie inspirowane kuchnią azjatycką, ale podawane jest z doskonale znaną w polskiej kuchni kaszą gryczaną. W przygotowaniu tego dania pomocny może okazać się wok, czyli patelnia z głębokim dnem, w której dużo łatwiej będzie wymieszać dużą ilość składników lub tych o sporej objętości (którą tracą w wyniku obróbki cieplnej). Smażone warzywa z kaszą gryczaną spokojnie wystarczą na obiad dla dwóch osób, a może nawet troszkę więcej. Wtedy absolutnie nie wyrzucajcie go, tylko zapakujcie na lunch do pracy i bądźcie Zero Waste! 

Sposób przygotowania:

1

Do rondelka wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej i zalewamy 2 szklankami wody i solimy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wsiąknie całą wodę.

2

Szalotkę i kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki. Rozgrzewamy wok i dodajemy olej. Następnie wrzucamy pokrojoną szalotkę i przyprawiamy czosnkiem suszonym Prymat. Dodajemy pieczarki w całości i podsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Całość mieszamy, dodajemy kukurydzę i przyprawiamy papryką słodką Prymat. Następnie dodajemy kapustę pekińską i pomidorki cherry. Doprawiamy pieprzem czarnym mielonym Prymat oraz solą do smaku. Dodajemy sos ostrygowy.

3

Danie podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Dekorujemy orzechami, szczypiorkiem i sokiem z limonki do smaku.

Jeśli spodobał Wam się przepis Doradcy Smaku z 23 odcinka, koniecznie sprawdźcie inne! - PRZEPISY 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

acki 13.04.2023 19:27
Zrobilem dzisiaj wedlug przepisu, powiem tak ...... ochyda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak