Przepis i sposób przygotowania na: Bigos wegański z duszą bulionu warzywnego od „Kucharka”
PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby moczymy dzień wcześniej.
2. Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy.
3. W 2 l wody rozpuszczamy 2 kostki bulionu warzywnego Kucharek. Zalewamy kapustę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu.
4. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, tofu kroimy na małą drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę, paprykę, grzybki, śliwki. Wszystkie składniki smażymy.
5. Usmażone składniki dodajemy do kapusty, doprawiamy kminkiem, majerankiem, tymiankiem i kolendrą. Dusimy ok. godzinę.
6. Ucieramy jabłko na tarce o grubych oczkach, na drobne paski i wrzucamy do kapusty. Dodajemy miód i sezam. Dusimy około pół godziny do miękkości kapusty.
7. Na końcu dodajemy wino, sól i pieprz do smaku.