Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków

5.0
(62)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepyszna zupa grzybowa, a w roli głównej mrożone podgrzybki. Jeśli planujecie zupę przygotować na Wigilię, możecie pominąć wywar mięsny i zastąpić go warzywnym. Z

Składniki:

Jak zrobić najlepszą zupę grzybową?

podgrzybki 400 gramów
żeberka wieprzowe 400 gramów
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
ziemniaki 3-4 sztuki
śmietana 18% 100 mililitrów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
woda 2,5 litra
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków

Pyszna zupa grzybowa z podgrzybków. Zupę możecie z robić z grzybów mrożonych lub świeżych. W wersji wegetariańskiej użyjcie wywaru warzywnego. Zupa ma aksamitną konsystencję, bo jest zabielona śmietaną. Ta wersja jest z ziemniakami, ale możecie ją również podać z makaronem.

Kroki postępowania

1

Zupę można również zrobić ze świeżych podgrzybków, ale jeżeli mamy już oczyszczone, pokrojone, zblanszowane i zamrożone podgrzybki zaoszczędzimy sporo czasu.

Grzyby wyjąć z zamrażarki i zostawić do odmrożenia w temperaturze pokojowej. Wlać do garnka 2,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia.

Dodać umyte, poporcjowane żeberka, zagotować i zebrać szum. Teraz dodać w większych kawałkach marchewkę, pietruszkę i seler oraz pieprz w ziarenkach. Przykryć i gotować przez 30 minut.

Krok 1 - Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków foto
2

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę w kostkę i posiekany czosnek, zeszklić. Teraz dodać rozmrożone podgrzybki i wszystko razem smażyć przez 5 minut.

Krok 2 - Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków foto
3

Grzyby dodać do mięsno warzywnego wywaru, całość gotować przez 10 minut i po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 3 - Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków foto
4

Na końcu zaprawić zupę śmietaną, śmietanę wymieszać w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka mieszając. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Krok 4 - Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków foto

Zupy to niedoceniony posiłek. Są pożywne i zdrowe. Zobacz więcej przepisów na sprawdzone zupy domowe. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 04.11.2013 19:58
Smaczna zupka
ankaryba 04.09.2013 08:16
smaczna :-)
Ada-Gaba 21.07.2013 05:57
bardzo smaczna zupka
mirosława4 19.07.2013 11:09
przepyszna moja ulubiona !
Krystyna32 18.07.2013 20:55
pyszna zupka
anemon 15.07.2013 09:00
Super apetycznie wygląda Twoja zupa.
olkaaa 15.07.2013 07:44
uwielbiam zupę grzybową
Wacław 14.07.2013 11:55
taka zupę to bym z checią zjadł :)
Monia 13.07.2013 16:23
Na samo słowo " grzybowa" ślinka mi cieknie ;-P
David 13.07.2013 14:30
ale smaczna
Janina 13.07.2013 13:48
Lubię grzybową;)
Laila2786 13.07.2013 13:43
pysznie wygląda
halina17 13.07.2013 12:54
Smaczna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak