Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zupa:
-
cebule
2 sztuki -
ziemniaki
4 sztuki -
marchewki
2 sztuki -
smalec
2 łyżki -
grzyby
250 g -
sól
2 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
pieprz
1/4 łyżeczki -
Kminek cały Prymat
1 łyżeczka -
woda
-
kasza manna
4 łyżki -
majeranek
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Zupa grzybowo-ziemniaczana
1. Pokrój cebulę na drobniejsze kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w półtalarki. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę, a grzyby w plasterki.
2. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę na złoty kolor. Dodaj marchewki i grzyby, a po 5 minutach ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem.
3. Wlej wodę tak, aby zakryła wszystkie składniki. Jeśli masz bulion warzywny, możesz go użyć zamiast wody.
4. Posyp kaszą manną, aby zagęścić zupę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
Dopraw majerankiem i gotowe!
Komentarze (0)