Zupa grzybowo-ziemniaczana

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jesienią zupy smakują najlepiej! Zwłaszcza jeśli dodacie do nich swoje ulubione dodatki, np. świeżo zebrane grzyby. Przygotujcie zupę grzybowo-ziemniaczaną, która zaskoczy Was niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • cebule

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • grzyby

    250 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

  • kasza manna

    4 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrój cebulę na drobniejsze kawałki. Obierz ziemniaki i pokrój w półtalarki. Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę, a grzyby w plasterki.

2. W garnku rozpuść smalec i zeszklij cebulę na złoty kolor. Dodaj marchewki i grzyby, a po 5 minutach ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem.

3. Wlej wodę tak, aby zakryła wszystkie składniki. Jeśli masz bulion warzywny, możesz go użyć zamiast wody.

4. Posyp kaszą manną, aby zagęścić zupę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

Dopraw majerankiem i gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat