Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli jesteście zwolennikami różnego rodzaju makaronów - koniecznie wypróbujcie ten z sezonowymi boczniakami, który zachwyci Was wspaniałym smakiem!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • czarny makaron tagliatelle

    5 gniazdek
  • krewetki Black Tiger

    11 sztuk
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • sos rybny

    2 łyżki
  • szalotka

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe pomarańczowe

    2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe czarne

    2 sztuki
  • kapary

    1 łyżeczka
  • boczniaki

    4 sztuki
  • kiełki groszku cukrowego

  • prażony sezam

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • bazylia czerwona

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40

Sposób przygotowania: 

1. Czosnek siekamy na mniejsze części, szalotkę kroimy w piórka, boczniaki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Kapary odkładamy na bok.

2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, następnie smażymy krewetki na złoty kolor (ok. 2 minuty). Na patelnię dorzucamy czosnek, szalotkę i grzyby, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy tymiankiem.

3. Do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z kaparami, doprawiamy składniki w naczyniu ostrą papryką i mieszamy. 

4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy go, osuszamy i wrzucamy do woka do pozostałych produktów. Dodajemy kiełki groszku, sezam i sos rybny. Lekko podsmażamy produkty na patelni, cały czas je mieszając.  

Sposób podania: 

Do miski nakładamy makaron, na którym układamy dodatki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat