Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
czarny makaron tagliatelle
5 gniazdek -
krewetki Black Tiger
11 sztuk -
olej sezamowy
do smażenia -
sos rybny
2 łyżki -
szalotka
1/2 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
pomidorki koktajlowe pomarańczowe
2 sztuki -
pomidorki koktajlowe
2 sztuki -
pomidorki koktajlowe czarne
2 sztuki -
kapary
1 łyżeczka -
boczniaki
4 sztuki -
kiełki groszku cukrowego
-
prażony sezam
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Do dekoracji:
-
bazylia czerwona
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40
Sposób przygotowania:
1. Czosnek siekamy na mniejsze części, szalotkę kroimy w piórka, boczniaki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Kapary odkładamy na bok.
2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, następnie smażymy krewetki na złoty kolor (ok. 2 minuty). Na patelnię dorzucamy czosnek, szalotkę i grzyby, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy tymiankiem.
3. Do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z kaparami, doprawiamy składniki w naczyniu ostrą papryką i mieszamy.
4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy go, osuszamy i wrzucamy do woka do pozostałych produktów. Dodajemy kiełki groszku, sezam i sos rybny. Lekko podsmażamy produkty na patelni, cały czas je mieszając.
Sposób podania:
Do miski nakładamy makaron, na którym układamy dodatki. Całość dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze (0)