odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Czarny makaron z boczniakami, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli jesteście zwolennikami różnego rodzaju makaronów - koniecznie wypróbujcie ten z sezonowymi boczniakami, który zachwyci Was wspaniałym smakiem!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • czarny makaron tagliatelle

    5
  • krewetki Black Tiger

    11 sztuk
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • sos rybny

    2 łyżki
  • szalotka

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe pomarańczowe

    2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe czarne

    2 sztuki
  • kapary

    1 łyżeczka
  • boczniaki

    4 sztuki
  • kiełki groszku cukrowego

  • prażony sezam

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • bazylia czerwona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: 

1. Czosnek siekamy na mniejsze części, szalotkę kroimy w piórka, boczniaki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Kapary odkładamy na bok.

2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, następnie smażymy krewetki na złoty kolor. Na patelnię dorzucamy czosnek, szalotkę i grzyby, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy tymiankiem.

3. Do naczynia dodajemy pomidorki koktajlowe wraz z kaparami, doprawiamy składniki w naczyniu ostrą papryką i mieszamy. 

4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy go, osuszamy i wrzucamy do woka do pozostałych produktów. Dodajemy kiełki groszku, sezam i sos rybny. Lekko podsmażamy produkty na patelni, cały czas je mieszając.  

 

Sposób podania: 

Do miski nakładamy makaron, na którym układamy dodatki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat