Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta w roli głównej - przepisy

Młoda kapusta 1300x508

Młoda kapusta w roli głównej w wiosenno-letnim menu. Młoda kapusta to doskonale wszystkim znana biała kapusta, która swój przedrostek „młoda” zawdzięcza wczesnemu zbiorowi. Kapustka ta, jest niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego można przygotować szybki, sycący, a co najważniejsze przepyszny, sezonowy posiłek, na przykład bigos z młodej kapusty. Dania z młodej kapusty można przygotować na wiele sposobów i często ten najprostszy, okazuje się być najlepszym. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z małej kapusty - spróbuj przygotować kapustę duszoną na maśle z dodatkiem świeżego koperku i marchewki. To właśnie te dodatki podkreślają smak kapusty, a wzbogacona szczyptą kminku zyskuje lekko korzennej nuty. Z młodej kapusty możecie zrobić także pyszną surówkę do obiadu - idealnie sprawdzi się tutaj ta zasmażana lub gotowana. lub kotleciki. Dzieciaki na pewno z apetytem zjedzą gołąbki drobiowe z młodej kapusty, bo delikatny smak tego dania przekona największych niejadków. Nie masz pomysłu na obiad? A może ciekawy przepis na młodą kapustę w roli głównej?

Można pokusić się o stwierdzenie, że młoda kapusta to jeden z przejawów wiosny. Kiedy tylko pojawia się w sklepie, czy na pobliskich straganach – nie sposób się jej oprzeć. Na sam jej widok, w głowie powinno pojawić się masę pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni, a jeśli Wam ich brak – Doradca Smaku służy pomocą! Za co tak bardzo uwielbiamy młodą kapustkę? Przede wszystkim za to, że przepisy na młodą kapustę są proste w przygotowaniu, a ich ilość pozwala na wybranie tego, na które właśnie naszła nas ochota. Młoda kapusta jest  zdecydowanie słodsza w smaku, dzięki czemu dania z jej dodatkiem nabierają delikatnej słodyczy. Trudno sobie wyobrazić wiosenny, niedzielny obiad złożony z kotleta schabowego, mielonych, młodych ziemniaczków bez dodatku surówki na ciepło z młodej kapustki, prawda?

Dania z młodej kapusty są dodatkowo szybsze w przygotowaniu, ponieważ wczesna odmiana warzywa nie potrzebuje długotrwałego czasu obróbki. Młodą kapustę można pokroić na ćwiartki, czy połówki, następnie poddać kilkunastominutowej obróbce pieczenia lub gotowania i podawać z ulubionym sosem. Warzywo najlepiej smakuje z dodatkiem dipów, zwłaszcza kiedy jest delikatnie chrupiące. Świetnie sprawdzi się tutaj sos jogurtowy czy na bazie tahini.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak