Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka chlebowa

    30 dag
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    150 ml
  • drożdże

    3 dag
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 do ciasta
  • jajko

    do smarowania ciasta

Nadzienie:

  • ketchup pikantny

    2-3 łyżki domowej roboty
  • młoda kapusta

    0,5 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • kiełbasa

    150 gram
  • boczek wędzony

    150 gram
  • ziemniaki

    3 młode
  • olej

  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • ser żółty

    100 gram
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • kostka rosołowa

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
Krok 2 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto

Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę (u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.


NADZIENIE: Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.

Krok 4 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto

Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki. Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.

Krok 5 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 22.01.2016 09:06
pyszna pizza
gusia1000 31.12.2015 02:19
Fajna taka.
mysza75 30.12.2015 13:47
co za pyszności mniam
Betina#45 30.12.2015 13:43
z ziemniaczkami jeszcze nie jadłam ;) wygląda świetnie mniam ;)
pestka 30.12.2015 12:01
wygląda bardzo smacznie
norweska20 30.12.2015 11:17
wygląda kusząco
bertpvd 30.12.2015 09:40
uwielbiam pizze
Maridka19 30.12.2015 08:32
Pyszna pizza :)
olkaaa 30.12.2015 07:34
chętnie spróbuję
Marta Ryżek-Kalkowska 30.12.2015 00:25
Bardzo apetyczna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat