Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka chlebowa 30 dag
olej 3 łyżki
mleko 150 ml
drożdże 3 dag
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 do ciasta
jajko do smarowania ciasta

Nadzienie:

ketchup pikantny 2-3 łyżki domowej roboty
młoda kapusta 0,5 sztuki
cebula biała 1 sztuka
marchew 1 sztuka
kiełbasa 150 gram
boczek wędzony 150 gram
ziemniaki 3 młode
olej
natka pietruszki 1 mały pęczek
ser żółty 100 gram
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
kostka rosołowa
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
Krok 1 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
2
Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
3

Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę (u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.


NADZIENIE: Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.

Krok 3 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
4

Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki. Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.

Krok 4 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto
5
Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!
Krok 5 - Pizza z młodą kapustą i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 22.01.2016 09:06
pyszna pizza
gusia1000 31.12.2015 02:19
Fajna taka.
mysza75 30.12.2015 13:47
co za pyszności mniam
Betina#45 30.12.2015 13:43
z ziemniaczkami jeszcze nie jadłam ;) wygląda świetnie mniam ;)
pestka 30.12.2015 12:01
wygląda bardzo smacznie
norweska20 30.12.2015 11:17
wygląda kusząco
bertpvd 30.12.2015 09:40
uwielbiam pizze
Maridka19 30.12.2015 08:32
Pyszna pizza :)
olkaaa 30.12.2015 07:34
chętnie spróbuję
Marta Ryżek-Kalkowska 30.12.2015 00:25
Bardzo apetyczna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak