Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda kapusta z dodatkiem boczku, pieczarek oraz aromatycznego kopru. Dodatek czubatej łyżki masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa. Kapusta świetnie smakuje z kotletem schabowym lub pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    0.5 kg
  • pieczarki

    0.5 kg
  • posiekany koperek

    1 pęczek
  • rosół

    200 ml
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapusta:

Krok 1 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawłki.
Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać cebulę, zeszklić.
Krok 2 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
Do mięsa dodać pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.
Krok 3 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
Dołożyć kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wlać bulion, dusić około 10-15 min do miękkości kapusty, włożyć masło, przemieszać.
Krok 4 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
Wsypać koperek oraz sól i pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat