Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda kapusta z dodatkiem boczku, pieczarek oraz aromatycznego kopru. Dodatek czubatej łyżki masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa. Kapusta świetnie smakuje z kotletem schabowym lub pieczonym kurczakiem i młodymi ziemniakami.

Składniki:

Kapusta:

młoda kapusta 1 sztuka
cebula 2 sztuki
boczek wędzony 0.5 kg
pieczarki 0.5 kg
posiekany koperek 1 pęczek
rosół 200 ml
masło 82% 1 duża łyż.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Kapusta:

1
Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawłki.
Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać cebulę, zeszklić.
Krok 1 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
2
Do mięsa dodać pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.
Krok 2 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
3
Dołożyć kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
Wlać bulion, dusić około 10-15 min do miękkości kapusty, włożyć masło, przemieszać.
Krok 3 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto
4
Wsypać koperek oraz sól i pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.
Krok 4 - Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak