Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
młoda kapusta
1 sztuka -
boczek wędzony
20 dag -
smalec
1 łyżka -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
4 sztuki -
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat
2 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
mąka pszenna
2 łyżki -
koperek świeży
1 pęczek -
Kucharek przyprawa do potraw
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą kapustę, co jakiś czas zamieszać, dodać przyprawę do karkówki (doskonale smakuje z kapustą), paprykę ostrą i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut.
Następnie bez przykrycia na większym ogniu wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać pokrojony koperek i wymieszać.
Podawać z pieczywem lub ze swoim ulubionym dodatkiem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się