Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Farsz:
-
ryż
5 woreczków -
mięso mielone
60 dag -
cebula
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
przyprawa do potraw Kucharek
1/2 łyżeczki -
czosnek
3 ząbki -
olej
do smażenia
Pozostałe składniki:
-
młoda kapusta
1 główka -
kostka rosołowa
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Gołąbki z młodej kapusty to pyszny obiad, który szczególnie uwielbiają dzieciaki. To tradycyjne danie podać możecie z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Kroki postępowania:

Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, 1 dużej główki lub 2 małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.
Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. (Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Parzymy młodą kapustę w wodzie, z 2-3 minuty i odcinamy stopniowo zewnętrzne liście. Po odcięciu zewnętrznych nadal parzymy i odcinamy kolejne liście.

Zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na oleju. Mięso mielone 60 dag - ma być surowe np. z łopatki/karkówki/indyka/królika). Do mięsa dajemy ciepłą podsmażoną cebulę. Mieszamy.

Ugotować 5 woreczków ryżu, nie polewać ich zimną wodą. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań Kucharek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Całość dobrze mieszamy i farsz będzie już gotowy.

Farsz zawijamy w liście, formując kształt gołąbków.



Przygotowujemy bulion. Wykorzystujemy do niego wodę, w której parzyliśmy kapustę. Dodajemy kostkę rosołową. Gołąbki, prawie do pełna, zalewamy bulionem.

Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z kapusty młodej trzymamy w piekarniku do 1 godziny, w temperaturze 170 stopni.

Podajemy na gorąco np. z sosem pomidorowym. Jak zrobić pyszny sos pomidorowy do gołąbków? ZOBACZ
Przepis na gołąbki z młodej kapusty warto mieć w swoim repertuarze domowych posiłków ;) Gołąbki z młodej kapusty są delikatniejsze w smaku i szybciej się duszą - wystarczy niecała godzina duszenia ich w piekarniku.
Komentarze (10)