Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Gołąbki z młodej kapusty to pyszny obiad, który szczególnie uwielbiają dzieciaki. To tradycyjne danie podać możecie z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Kroki postępowania:
Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, 1 dużej główki lub 2 małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.
Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. (Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Parzymy młodą kapustę w wodzie, z 2-3 minuty i odcinamy stopniowo zewnętrzne liście. Po odcięciu zewnętrznych nadal parzymy i odcinamy kolejne liście.
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na oleju. Mięso mielone 60 dag - ma być surowe np. z łopatki/karkówki/indyka/królika). Do mięsa dajemy ciepłą podsmażoną cebulę. Mieszamy.
Ugotować 5 woreczków ryżu, nie polewać ich zimną wodą. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań Kucharek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Całość dobrze mieszamy i farsz będzie już gotowy.
Farsz zawijamy w liście, formując kształt gołąbków.
Przygotowujemy bulion. Wykorzystujemy do niego wodę, w której parzyliśmy kapustę. Dodajemy kostkę rosołową. Gołąbki, prawie do pełna, zalewamy bulionem.
Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z kapusty młodej trzymamy w piekarniku do 1 godziny, w temperaturze 170 stopni.