Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zobacz sprawdzony, domowy przepis na gołąbki z młodej kapusty. Pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, to tradycyjny, polski obiad. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • ryż

    5 woreczków
  • mięso mielone

    60 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    do smażenia

Pozostałe składniki:

  • młoda kapusta

    1 główka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym

Gołąbki z młodej kapusty to pyszny obiad, który szczególnie uwielbiają dzieciaki. To tradycyjne danie podać możecie z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. 

Kroki postępowania:

Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, 1 dużej główki lub 2 małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.


Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. (Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Parzymy młodą kapustę w wodzie, z 2-3 minuty i odcinamy stopniowo zewnętrzne liście. Po odcięciu zewnętrznych nadal parzymy i odcinamy kolejne liście.

Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na oleju. Mięso mielone 60 dag - ma być surowe np. z łopatki/karkówki/indyka/królika). Do mięsa dajemy ciepłą podsmażoną cebulę. Mieszamy.

Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Ugotować 5 woreczków ryżu, nie polewać ich zimną wodą. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań Kucharek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Całość dobrze mieszamy i farsz będzie już gotowy.

Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Farsz zawijamy w liście, formując kształt gołąbków.

Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto
Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy liściem kapusty. Układamy ciasno gołąbki.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto
Na górę gołąbków do naczynia żaroodpornego również dajemy liście kapusty.
Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Przygotowujemy bulion. Wykorzystujemy do niego wodę, w której parzyliśmy kapustę. Dodajemy kostkę rosołową. Gołąbki, prawie do pełna, zalewamy bulionem.

Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z kapusty młodej  trzymamy w piekarniku do 1 godziny, w temperaturze 170 stopni.

Krok 9 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym foto

Podajemy na gorąco np. z sosem pomidorowym. Jak zrobić pyszny sos pomidorowy do gołąbków? ZOBACZ

Przepis na gołąbki z młodej kapusty warto mieć w swoim repertuarze domowych posiłków ;) Gołąbki z młodej kapusty są delikatniejsze w smaku i szybciej się duszą - wystarczy niecała godzina duszenia ich w piekarniku. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Jodaj 31.07.2014 20:07
bardzo dobre :)
gacopierz23 01.07.2014 15:23
moje ulubione danie
Jagódka77 18.06.2014 07:04
mam zamiar dzisiaj zrobić gołąbki
gibli 13.06.2014 18:29
bardzo lubię gołąbki)
Anna169Hosz 11.06.2014 17:36
Moje ulubione danie:)
Zdzisław 11.06.2014 12:41
dla mnie pysznie potrawa podana
monika141 11.06.2014 11:34
uwielbiam gołąbki pyycha
berys18 11.06.2014 08:07
pyszne gołąbki
Konczi 11.06.2014 07:36
uwielbiam takie obiadki :D
norweska20 11.06.2014 00:17
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat