Młoda kapusta z pomidorami i zasmażką na smalcu

Młoda kapusta z pomidorami i zasmażką na smalcu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kapusta smażona na maśle z dodatkiem dobrej jakościowo kiełbasy, marchewki, cebuli, pomidorów i aromatycznego kopru, a następnie duszona do miękkości w bulionie, zagęszczona zasmażką ze smalcu i mąki, wychodzi przepyszna.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta:

  • kiełbasa zwyczajna

    1 kg
  • młoda kapusta

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • koper

    1 pęczek
  • bulion warzywny

    1 litr
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Zasmażka:

  • smalec

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Kapustę poszatkować, obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę.
Umyty, osuszony koper posiekać drobno.
2. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę z cebulą.
Dołożyć resztę warzyw i koper, smażyć do momentu aż "zwiędną".
Wlać bulion, dusić do miękkości warzyw.
Doprawić solą i pieprzem.
3. Zasmażka: Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby powstała gładka zasmażka bez grudek.
Zasmażkę przełożyć do kapusty, mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat