Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z pomidorami i zasmażką na smalcu

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapusta smażona na maśle z dodatkiem dobrej jakościowo kiełbasy, marchewki, cebuli, pomidorów i aromatycznego kopru, a następnie duszona do miękkości w bulionie, zagęszczona zasmażką ze smalcu i mąki, wychodzi przepyszna.

Składniki:

Kapusta:

kiełbasa zwyczajna 1 kg
młoda kapusta 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
koper 1 pęczek
bulion warzywny 1 litr
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
masło klarowane 2 łyżki

Zasmażka:

smalec 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z pomidorami i zasmażką na smalcu

1. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Kapustę poszatkować, obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz pomidory pokroić w kostkę.
Umyty, osuszony koper posiekać drobno.
2. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić kiełbasę z cebulą.
Dołożyć resztę warzyw i koper, smażyć do momentu aż "zwiędną".
Wlać bulion, dusić do miękkości warzyw.
Doprawić solą i pieprzem.
3. Zasmażka: Na patelni rozgrzać smalec, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać aby powstała gładka zasmażka bez grudek.
Zasmażkę przełożyć do kapusty, mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak