Pieczeń mięsna z młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    60 dag
  • kapusta biała

    35 dag
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • kajzerka

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • musztarda

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń mięsna z młodą kapustą foto
Kapustę szatkujemy drobno, szklimy na oleju razem z posiekaną jedną cebulką, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Pieczeń mięsna z młodą kapustą foto
Mięso mielone wyrabiamy z jajkami , namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką , dodajemy do masy pokrojoną drobno paprykę oraz jedną cebulkę, doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą śródziemnomorską.Dodajemy koncentrat oraz musztardę dobrze mieszamy
Krok 3 - Pieczeń mięsna z młodą kapustą foto
Połowę masy mięsnej ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym o wym 24 cm /14 cm
Krok 4 - Pieczeń mięsna z młodą kapustą foto
w środek ułożyć warstwę uduszonej kapustki z cebulą, przykryć pozostałą masą mięsną
Krok 5 - Pieczeń mięsna z młodą kapustą foto
Na wierzchu układamy plasterki pokrojonej białej kiełbasy,można oprószyć dodatkowo ziołami śródziemnomorskimi do smaku, wkładamy pieczeń do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 45 minut. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.07.2015 15:06
Fajna rzecz do zjedzenia.
ben-ka 06.07.2015 08:40
Podoba mi się pomysł.
Kasnaj 05.07.2015 18:42
fajna pieczeń na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat