BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kapusta

    1 i 1/2 sztuki
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • woda

    2+1 szkl.
  • pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    do smaku
  • kostka rosołowa

    2 szt.
  • kiełbasa zwyczajna

    2 pętka
  • olej do smażenia

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 szt.
  • koperek

    1 pęczek
  • marchew

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ foto

Kapustę poszatkować i umieścić w dużym garze. Marchew obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą (2 szklabki). Gotować na średnim ogniu. Kiedy kapusta zacznie robić się miękka wodę - sok odlać. Wlać czystą wodę (1 szklankę).

Krok 2 - BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ foto

Kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przysmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty wraz z olejem (wtedy bigos nie będzie jałowy).

Krok 3 - BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z POWIDŁAMI I CYTRYNĄ foto
Do bigosu dodać kostki rosołowe. Wymieszać do rozpuszczenia. Dodać powidła, przecier, sok z cytryny, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić pieprzem i przyprawą do bigosu. Gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 23.06.2015 13:59
taki bigos 'chodzi' już za mną od ładnych paru dni,pycha
Wiktoria29 22.06.2015 21:54
super, z dodatkiem powideł i cytryny jeszcze nie jadłam
Agnieszka-87-25 22.06.2015 14:26
uwielbiam takie
Aleksandra/Olcia 22.06.2015 13:04
bardzo lubię takie jedzonko
Benita 22.06.2015 13:03
Na widok zdjęcia od razu zgłodniałam
bietka 22.06.2015 12:58
bardzo smaczny obiadek :)
Agata3 22.06.2015 12:31
jeszcze z powidłami nie robiłam :)
dollce 22.06.2015 12:28
pyszna propozycja
bertpvd 22.06.2015 12:26
smaczny obiadek :)
VioletoweKucharzenie 22.06.2015 11:54
z chęcią bym taki zjadła:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat