Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pomidory bez skórki z puszki

    400 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • bulion

    1 szklanka
  • smietana 18%

    200 gram
  • mąka

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i podzieloną na części kapustę poszatkować, włożyć do rondla. Dodać oczyszczoną i umytą marchewkę pokrojoną w plasterki, dwie łyżki oleju rzepakowego i dusić do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusić.

Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dolać pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszać i wlać do rondla z kapustą. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i majeranek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 18.11.2013 00:27
Bardzo lubię młodą kapustę ze śmietaną i dużą ilością koperku
barbara11561 21.06.2013 17:36
ja też lubię taka z pomidorami marchewką i cebulka młodą ze szczypiorem i dużo koperku:)pyszna
anemon 20.06.2013 14:38
Tak, już jest, więc można ją przygotowywać "na tysiąc sposobów".
IZABELA29 20.06.2013 08:33
w sklepach i na targach juz jest
misia53 18.06.2013 11:25
kapustka po mojemu , wkrótce będzie u mnie na stole
anemon 27.01.2013 13:53
Już wkrótce zacznie się sezon na młodą kapustę i będzie się można nią zajadać.
caralajna 27.01.2013 08:34
niesamowicie wygląda, świetny pomysł
Aneta41 19.01.2013 10:56
super
alaaa 23.08.2012 21:02
bardzo smacznie wygląda,,tak nie próbowałam
Grazyna0211 01.07.2012 19:50
też do młodej kapusty dodaję śmietanę a ta wygląda bardzo zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat