Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem młodych ziemniaczków i marchewki. Do tego wędzony boczek, który nadaje zupie charakterystyczny smak. Wypróbujcie ten przepis - jest nieskomplikowany i szybki do zrobienia.

Składniki:

Na zupę:

młoda kapusta 1 sztuka
młode ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 200 gramów
marchew młoda 2 sztuki
rosół wołowy 1 litr
koperek świeży 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kminek cały Prymat
ziele angielskie
sok z cytryny z 1 owocu
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty

Umyć i poszatkować kapustę. Oskrobać i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać z łupinek czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Umyć, oskrobać i pokroić w kostkę marchewkę.

Pokroić w kostkę boczek. Umyć, osuszyć i posiekać koperek oraz szczypiorek.

W dużym garnku na oleju usmażyć boczek, cebulę i czosnek.

Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, przyprawy , kapustę i zalać rosołem. Warzywa gotować do miękkości.

Tak przygotowany kapuśniak z młodej kapusty, zakwasić sokiem z cytryny i dodać odrobinę cukru dla wyrównania smaków. Podajemy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak