Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem młodych ziemniaczków i marchewki. Do tego wędzony boczek, który nadaje zupie charakterystyczny smak. Wypróbujcie ten przepis - jest nieskomplikowany i szybki do zrobienia.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • młode ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • marchew młoda

    2 sztuki
  • rosół wołowy

    1 litr
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Do smaku:

  • sól morska Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • kminek cały

  • ziele angielskie

  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i poszatkować kapustę. Oskrobać i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać z łupinek czosnek i cebulę. Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Umyć, oskrobać i pokroić w kostkę marchewkę.

Pokroić w kostkę boczek. Umyć, osuszyć i posiekać koperek oraz szczypiorek.

W dużym garnku na oleju usmażyć boczek, cebulę i czosnek.

Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, przyprawy , kapustę i zalać rosołem. Warzywa gotować do miękkości.

Tak przygotowany kapuśniak z młodej kapusty, zakwasić sokiem z cytryny i dodać odrobinę cukru dla wyrównania smaków. Podajemy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat