Lekki kapuśniaczek z młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    0,5 główki wczesnej
  • marchew

    2 sztuki
  • ziemniaki

    5-6 sztuk
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę oczyszczamy, usuwamy twardy środek i szatkujemy.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dokładamy kapustę i chwilkę ją podsmażamy. Następnie całość zalewamy wodą (około 2,5-3 litry). Dokładamy kostkę rosołową, ziemniaki i marchew. Całość przykrywamy i gotujemy do momentu jak jarzyny będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Ewentualnie możemy ją zabielić.
Jadwiga/Jaga85
Lekka i smaczna. Najlepiej sprawdza się w upalne dni!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.05.2014 20:43
Dobra zupa.
Edith85 23.04.2014 08:36
wygląda kuszaco
Pyszota 22.04.2014 15:11
pięknie się prezentuje
Zdzisław 22.04.2014 14:57
jedna z ulubionych moich zup

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat