Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na kapustę:
-
kapusta
2 sztuki -
cebula biała
3-4 sztuki -
bulion warzywny
500-600 mililitrów -
koperek
1-2 pęczka -
olej
1 łyżka -
masło
2 łyżki -
cukier
-
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 szt -
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 ziarna
Dodatkowo:
-
młode ziemniaki
500 gramów -
sól
do smaku -
suszone pomidory
5-6 sztuk -
oliwa z suszonych pomidorów
1 łyżka -
koperek
1 łyżka
Sposób przygotowania
Przygotowanie kapusty:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli, w trakcie smażenia dodajemy ok. 1 łyżeczki cukru.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, masło i drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.
Młode ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ważne aby ich nie rozgotować! Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ugotowane młode ziemniaki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i koperek. Podsmażamy aż ziemniaki się delikatnie zarumienią. Na koniec dodajemy młodą kapustę i kilka minut wszystko razem smażymy.
Taka młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniaki już jest idealna jako propozycja na główne danie. Jeśli jednak jesteście mięsożerni to polecam podać ją np. z pieczonym schabem.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się