Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty, kaszy pęczak z pomidorami Tomka Jakubiaka
Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę, aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie.
Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki.
Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25-30 minut.