Gołąbki z młodej kapusty, kaszy pęczak z pomidorami Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    3 łyżki
  • pomidor malinowy

    1 szt
  • papryka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • jaja

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
  • pomidory krojone w puszce

    440 g
  • cukier

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
  • koperek

    1 garść
  • pęczak

    1 szklanka
  • kapusta

    15 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę, aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie.

Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki.
Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 23.04.2017 08:19
tak wygladajacego dania nie mozna pominać i nie wypróbować
Klausia 02.12.2015 18:53
wygląda znakomicie :)
Rycerz 03.01.2014 11:54
Ciekawy przepis
ao_12 04.11.2013 21:48
Uwielbiam gołąbki, apetycznie wygląda:)
kasienka23 04.11.2013 21:12
ekstra danie!
mufinka79 04.11.2013 18:03
Apetyczny kociołek. Uwielbiam gołąbki :)
malaczarna23 04.11.2013 16:54
rewelacyjny obiadek:)
Krzysztof15 04.11.2013 16:15
bardzo lubie
Monika58 04.11.2013 16:04
apetyczne danie
Kuchenka 04.11.2013 15:59
rewelacja danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat